Професията е трудна, а разходите за горива, лицензи и мрежи

...
Професията е трудна, а разходите за горива, лицензи и мрежи
Коментари Харесай

Риболовът в България – все по-малко професия, все повече хоби


Професията е сложна, а разноските за горива, лицензи и мрежи са доста, показват риболовци от Бургас. Това са и част от аргументите занаятът им да се трансформира от ден на ден в занимание. На към 15 км. южно от Бургас се намира рибарското населено място Ченгене скеле, пазещо традициите на занаята и до през днешния ден. От няколко години мястото се трансформира и културно-туристически комплекс, където старите риболовци демонстрират уменията си като плетене на мрежи, усложнение на въжета и морски възли. Сред тях са Георги Димов " Чикагото ", Яни Костов, Димитър Янчев и Жельо Попов. 

" Синът ми е на 40 години, идва за риба единствено, когато си вземе 10 дни отпуска. Идва есента, когато има едра риба. Семеен, с дете, със заем, по какъв начин да пристигна тук да изхранва семейство? ", показва Жельо Попов.

Подобно е и мнението на рибаря Яни Костов. Според него, техните наследници ще продадат парцелите си в рибарското населено място измежду време и риболовът в този му тип ще изчезне. 

" Ние настояваме да не се харчат европейски средства за семинари, а да се заделят средства да се направи мониторинг. Да се каже не от нас риболовците, а от биолози, климатолози, учени, всички, които би трябвало да се произнесат в границите на 3-4 години какви средства са нужни особено за Черно море. Тогава към този момент да се каже какво би трябвало да се направи и какви забрани да се вкарат. А ние предписваме антибиотика преди да сме сложили диагнозата ", разяснява Димитър Янчев.

Според риболовците, един от методите да се резервира занаятът им е да аплайват за регистриране като нематериално културно завещание в листата на ЮНЕСКО. " Единствено любовта към морето ни крепи... ", споделя рибарят Георги Димов " Чикагото ". 

Почти сходни проблеми срещат и други техни сътрудници в Европа. Сред тях е ръководителят на асоциацията на крайбрежните риболовци в Латвия Андрес Циролис. " Риболовът понижа заради разнообразни фактори. Но най-големият проблем на брега са тюлените, които изяждат огромна част от уловената риба. Късат и риболовните такъми ", разяснява той. 

·

В Унгария също следят понижаване на улова. Една от аргументите за това е огромната популация от корморани. " Птиците могат да изядат към половин кг риба дневно. Представете си, в Унгария всяка година се убиваха приблизително 40 000 корморана. Това значи, че в този момент се унищожава голямо количество риба. Това става както в езерните ферми, по този начин и в естествените ни води като Дунав, Тиса и езерото Венеция ", изясни Ференц Левай, член на борда на Асоциацията за аквакултура и лов на риба в Унгария. 

Според ръководителят на българската Асоциация на производителите на рибни артикули БГФИШ Йордан Господинов, Европейският съюз от дълго време е сложил изискване, че би трябвало да се пази морето и браншът е склонен с това. " Наистина, има доста ползи в морето да се вършат и други неща. Това малко ни смущава. Има проекти да се стартира произвеждане от вятърни централи в морето, ограничението на зоните за лов на риба по Натура 2000 ", показва той. 

Сектор риболовство има голям капацитет за развиване. Това показва българският евродепутат Атидже Алиева-Вели. " Европейската комисия показа пакет от ограничения за възстановяване на устойчивостта в бранш риболовство в Европейския съюз. Този пакет от ограничения е в цялостен синхрон с задачите, заложени в Зелената договорка на Европейския съюз. Своеобразно с пакета от ограничения, би могъл да се назова " синя договорка ". Върви с задачите, заложени в Зелената договорка, като обезпечаване на по-здравословна храна, запазване на биоразнообразието и не на последно място, бъдеще за рибарските общности в средносрочен и в дълготраен проект ", изяснява тя.



Последвайте ни в: - -

Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР