Професионалният живот е дълго пътуване в неизвестното. Дори да работим

...
Професионалният живот е дълго пътуване в неизвестното. Дори да работим
Коментари Харесай

Смяна на кариерата - какви са плюсовете?


Професионалният живот е дълго пътешестване в незнайното. Дори да работим на прелестно място, със страхотни сътрудници и да се усещаме ценени, рано или късно идва ново предизвикателство, нова опция да продължим напред. Да развиваме умения, заобикаляйки застоя и професионалното амортизиране, е главният претекст да вършим промени в кариерното си развиване. Никой не би отказал по-добра, по-смислена и по-възнаграждаваща работа. Колкото повече познания и качества влагаме, толкоз по-добра и високоплатена позиция ще заемем.

Все отново, човек сменя работата си, с цел да е по-щастлив, нали по този начин? Дори да приказваме за дребна стъпка, като да вземем за пример пренасяне на друга позиция в същата компания, или за огромен скок - промяна на длъжността, сферата и обитаемото място, постоянно плюсовете са повече от минусите. В публикацията ще представим най-важните от тях, както и по какъв начин да ги превърнете в преимущество.
-->
Започвате начисто

Смяната на кариерата е естествена процедура в актуалния свят и никой не твърди, че човек е жертван да работи едно и също, до момента в който се пенсионира. Тъкмо противоположното - пазарът на труда е отворен, динамичен и оперира оттатък граници и континенти. С вярното обобщение и, изтъкващ вашите мощни страни, може да очаквате доста порти да се отворят и скоро да започнете работата, която толкоз желаете. Или която ще ви изненада.

С нея ще дойдат свежестта, ентусиазмът и силата от смяната. Започвате собствен бизнес? Заемате нова позиция с опция за задгранични пътувания? Започвате работа с огромен клиент? Щом е ново, постоянно е забавно - и несъмнено ще ви накара да забравите напрежението, умората и скуката. Ще срещнете разнообразни хора отвън зоната ви на комфорт, ще опознаете места и култури, и ще се вдъхновите да преоткриете себе си. Навярно и бързо ще се убедите, че може да вършиме неща, които не сте очаквали. И е прекомерно евентуално те да ви харесат.

Откривате своя път

Въпреки стотиците книги за взаимопомощ и препоръки по какъв начин да намерим работата на фантазиите си, ясно е, че универсална рецепта няма. Кариерното развиване е самостоятелен развой, който зависи освен от знанията и опита, само че и от човешките ви качества. Затова не търсете подготвени решения - те може и да са сработили за някого, само че при вас може да е тъкмо противоположното. Отърсете се упованията какво би трябвало или не би трябвало да се случи в първата седмица, месец или година.



И не се подвеждайте по мненията, че възрастта е недостатък. Няма такова нещо като прекомерно млад за висока позиция или прекомерно остарял за друго работно място. Според разнообразни статистически данни, приблизително сменяме по 5 - 7 работни места - и само вие знаете най-добре по кое време, къде и по какъв начин да продължите професионалния си път.

Учите и ставате по-добри

Повечето експерти по асортимент на личен състав настояват, че преместването в нова компания оказва помощ да надграждате уменията си. Особено скъпи са първите няколко години, когато нормално научавате най-вече. Може би в новия офис работят с друг програмен продукт или с устройства, които не са ви познати? Или пък ползват други способи и процеси на произвеждане? Или предприятието се ръководи по друг метод?

Докато в предишното уменията и специалностите са придобивани за цялостен живот, в този момент образованието и образованието са непрекъсната част от по-динамичния жанр на работа. В ерата на изкуствения разсъдък и отдалечената работа цели специалности изчезват бързо, по тази причина е значимо да сте в крайник с технологиите. Вече е реалистично да си представим по какъв начин софтуерът може да размени преводачите, дроновете - куриерите, роботите - служащите във фабриките и дори хирурзите. Технологиите не са зложелател, стига да знаете по какъв начин да извлече максимума от тях.

Израствате, до момента в който търсите

Дори самото ще ви даде скъпи уроци. Това е отличен метод да си сверите часовника с пазара на труда и потребностите на работодателите. Може би ще разберете, че е пристигнало време да обърнете внимание на онлайн наличието си, в случай че сте заети на свободна процедура като музикант, публицист или дизайнер.

Или пък ще осъзнаете, че ви липсва документ за ръководство на планове, какъвто към този момент имат много хора от заетите във вашия отрасъл. Ами в случай че на изявлението за работа ви попитат за меките ви умения или непознатите езици? Изобщо, търсенето ви поддържа гъвкави и в подготвеност да грабнете шанса, когато се отвори пред вас.

Живеете по-добре

Трябва да работите, с цел да плащате сметките и да издържате фамилията си? Не, сходно мислене задушава инициативността и ни кара да се усещаме като в капан. Днес е необятно признато, че удовлетворяващата кариера е един от ключовете към щастливия живот. Прекарваме 8 часа дневно на работа - и в случай че не сме удовлетворени там, то какво ще отнесем у дома, когато се приберем при обичаните си хора? Стрес, отмалялост, спорове, напрежение?

Ако не сте щастливи в работната си среда и това ви се отразява в персонален проект, може би е време за смяна. Защото работата не е просто въпрос на пари, а на първокласен и пълностоен живот. Независимо дали се чувствате неудовлетворени в актуалната си работа, или просто желаете да опитате нещо ново, смяната на кариерата крие доста повече изгоди, в сравнение с опасности. Започнете да инвестирате време и сила за нея още в този момент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР