Проф. Румен Стоянов, преводач, езиковед и дипломат, е тазгодишният носител

...
Проф. Румен Стоянов, преводач, езиковед и дипломат, е тазгодишният носител
Коментари Харесай

Професор, голям радетел за чистотата на българския език, с н...

Проф. Румен Стоянов, преводач, лингвист и посланик, е тазгодишният притежател на премията за чистотата на българския език „ Д-р Иван Богоров “. Призът бе връчен през днешния ден следобяд на публична гала в Карлово на площад „ Васил Левски “ от заместник-кмета на общината Антон Минев. А лауреатът предложи премията „ Д-р Иван Богоров “ да се трансформира в национално придвижване „ Език наш, насущний “.

Аз съм в действителност доста разчувстван, освен тъй като тази премия беше непредвидена за мен, само че и тъй като се отнася за нещо, което в действителност доста ме вълнува – чистотата на българския език, съобщи проф. Румен Стоянов. Той добави, че един задграничен лингвист, проф. доктор Ото Кронщайнер, австриец по народност, споделя буквално следното: „ Българският е един от най-богатите и най-интересните езици “. И това е по този начин, разяснява проф- Румен Стоянов и посочи, че в случай че преброим какъв брой души приказват български и какъв брой думи има нашият език в предишното и в този момент, ще забележим, че на калпак сме основали доста повече думи, в сравнение с думи има в езици, които се говорени в по няколко страни.

Проф. Румен Стоянов е един от най-ярките радетели за чистотата на българския език. Той е създател на 32 книги, измежду тях - 9 сборника с лирика и 16 книги с прозаичност, единственият актуален наш публицист с над 200 тематични изявления за чистотата на езика ни. Един от създателите е на Съюза на преводачите в България (СПБ), преподавал е португалски и испански език в СУ „ Климент Охридски “, в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия, почетен лекар на няколко университета. Бил е посланик, културен аташе в Бразилия и Португалия.

Вносител на предлагането за проф. Румен Стоянов е учен Благовеста Касабова - представител на Съюз на българските писатели, лауреат на Националната премия „ Д-р Иван Богоров “.

Проф. Румен Стоянов поздрави община Карлово за прелестната концепция да учреди тази премия и напомни, че какъвто ни е езикът, такова ни е мисленето. И в случай че нашият език е чист, това ще значи, че и ние самите като българи сме чисти, добави той. Днес е извънредно значимо и настоящо да пазим езика ни, тъй като той се залива непрестанно от ненужни чуждици. Това е плод на едно наше безразсъдно отношение към езика и на чуждопоклонничество, на раболепщина, на това, че считаме, че непознатото постоянно е по-добро от нашето. Затова самодейността на община Карлово е прелестна. Тя би трябвало да бъде поощрявана и подкрепяна по всякакъв начин, с цел да прерасне в едно национално придвижване „ Език наш, насущний “, заключи проф. Румен Стоянов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР