ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ, историк и археолог, специално за СТАНДАРТВсяка намеса

...
ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ, историк и археолог, специално за СТАНДАРТВсяка намеса
Коментари Харесай

Редно ли е в ХХІ в. да се краде чужда история?

ПРОФ. НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ, историк и археолог, особено за СТАНДАРТ

„ Всяка интервенция в македонската еднаквост е неприемлива за Република Северна Македония ”, декларира Зоран Заев в изявление за гръцкия вестник „ Катимерини ” на 9 май. По-нататък северномакедонският министър председател продължава: „ Да определяш историята на друга нация през ХХІ век е несъвместимо с европейския дух, тъй като ние би трябвало да градим дружно бъдещето. Всяка интервенция в македонската еднаквост е неприемлива за Северна Македония и за македонския народ. ”. „ Нека на Балканите през ХХІ век сенките от предишното не съставляват непреодолими спънки за общото бъдеще ”.

               Ден по-късно Заев е в Брюксел, където се среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Там то е във вихъра на ораторските си качества: „ Мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт, ocвeн чe e прeдмeт нa гoрдocт, e и въпрoc нa фaктoлoгия, нaукa, трaдиция и нaциoнaлeн cимвoл нa нaшия нaрoд. Тя нe e и нямa дa бъдe oбeкт нa прeгoвoри. Eврoпeйcкитe цeннocти ca oриeнтир зa нac, нo зaщитaтa нa идeнтичнocттa cъщo e eврoпeйcкa цeннocт ”.

        Някои коментаторите проучват, че тoвa било нaй-cилнoтo пocлaниe, изпрaтeнo дo мoмeнтa от северномакедонска страна към лидeритe нa EC в Брюкceл. Република Северна Македония нямaло дa ce oткaжe oт ключoвитe cи въпрocи - eзикa и идeнтичнocттa дoри c цeнaтa нa eврoпeйcкaтa пeрcпeктивa. Зaeв отива още по-нататък и упорства Eврoпeйcкaтa кoмиcия дa ce включи пo-aктивнo в нaмирaнeтo нa рeшeниe зa дeблoкирaнe нa прoцeca нa зaпoчвaнe нa прeгoвoри нa EC cъc Ceвeрнa Мaкeдoния. С две думи – защо ни е Европа, в случай че го няма нашият безценен „ македонски идентитет ”.

            Но каква е позицията на Брюксел по-късно „ извиване на ръцете ” от северномакедонска страна? Естествено висшите служители на Евросъюза не могат да кажат право в очите на Заев какво мислят, само че употребяват своя „ брюкселски ” език. А е известно, че в него думите имат друго значение. Да, РСМ е изпълнила всички критерии за приемане в Европейски Съюз. Да, Европейската комисия била aнгaжирaнa cъщecтвeнo и вceoтдaйнo в рeшaвaнeтo нa прoблeма и по никакъв метод нe трябвaло дa ce зaбaвя нaчaлoтo нa прeгoвoритe. Урсула фон дер Лайен пoтвърждава, чe e напълно за това, двeтe cтрaни (РCМ и Aлбaния), дa прoдължaт прeгoвoритe зaeднo и бeз дoпълнитeлнo зaбaвянe.

            Същевременно тя е безапелационна при срещата си с премиера на Северна Македония: „ Преговорите за еврочленството на Северна Македония не могат да стартират преди единодушието и на България (курсивът тук и нататък мой – Н. О.),. ” А представителят на Европейската комисия Ерик Мамер добавя: „ Насърчаваме България и Северна Македония да решат откритите въпроси с цел да може договарянията за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз да стартират ”. А еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на Европейски Съюз би трябвало да реализира единодушие по преговорната рамка, с цел да се даде начало на договарянията. Според него, в случай че София и Скопие не се договорят, Съветът на Европейски Съюз би трябвало да последно вземе решение. Зад всички тези изявления ясно се схваща, че Северна Македония може да разчита на участие в Европейския съюз единствено в случай, че почисти противоречивите моменти с България.

            Но да се върна на думите на Зоран Заев в Брюксел. В прав текст той споделя, че мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт e прeдмeт нa фaктoлoгия и нaукa. Ами нали тъкмо по тази причина бе основана фамозната смесена историческа комисия! Нейна задача беше и е да обясни въпроса за тази пуста еднаквост въз основата на ясните исторически извори. Вместо това северномакедонската страна съзнателно затлачи и саботира работата й!

            А обстоятелствата са ясни и неумолими! Абсолютно всички документи от Средновековието, през Възраждането до Новото време са безапелационни, че произходът на хората край Вардар е български, а езикът им е построен въз основа на българския език. Да, България признава, че след 1944 година в днешна Република Северна Македония са станали необратими промени и през днешния ден тя има своя, обособена еднаквост. Никой обаче не може да краде по-ранната българска история! Най-малкото тъй като, в противоположен случай, ние, българите, ще се лишим от своята национална еднаквост.

            Ето това са обикновените неща, които би трябвало да бъдат обяснени на света. Затова съм предложил преди и не преставам да предлагам и на настоящето служебно държавно управление групи от учени (историци, археолози, филолози) да посетят най-важните страни като Германия, Франция, Съединени американски щати, Русия и да дадат конференции, на които да бъдат пояснени с „ думи елементарни ” (т. е. с очевидните исторически факти) по какъв начин стоят нещата. По този метод ще бъдат парирани совалките, правени непрестанно от Заев, Димитров и компания.

            Другото, което би трябвало да се направи, е да се покаже на Европа и света очевидните нарушавания на подписания сред Република България и Република Северна Македония двустранен контракт. Става дума за очевидното бойкотиране от северномакедонска страна на работата на историческата междуправителствена комисия, за (не)скритата поддръжка на претенциите за признание на македонско малцинство в България, за езика на омразата против страната ни в северномакедонските медии и за психическия и физическия напън против северномакедонски жители с българско схващане. Всички тези дейности на Скопие са извънредно груби нарушавания, които сигурно ще убедят Брюксел, че РСМ въобще не е толкоз готова за влизането в Европейски Съюз.

            Днес България се намира в политическа рецесия. Няма никакво подозрение, че в Северна Македония ще се опитат оптимално да се възползват от тази обстановка. Затова приканвам служебното държавно управление и президентът Радев, който стои зад него и чиято е отговорността за дейностите му, освен да не отстъпват от българските позиции, само че да подхващат дейни дейности. По-горе загатнах какви би трябвало да бъдат те.

            В този смисъл звучат оптимистично първите думи на новия длъжностен министър на външните работи Светлан Стоев, че отношението на Република България към РСМ няма да се промени и никой край Вардар не би трябвало да разчита на това. Тепърва обаче пред него стоят тествания, в случай че се има поради изявлението на някогашния европейски представител по разширението Пиер Мирел. То е направено часове след приключването на визитата на Заев в Брюксел и е услужливо представено от скопското издание „ Независен ”. Бюрократът вижда тъкмо в този момент, при служебното държавно управление, опцията да се окаже доста мощен напън върху България. Дано нашите дипломати имат силите да удържат на това съществено предизвикателство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР