Проф. Михаил Константинов е председател на СД на „Информационно обслужване“

...
Проф. Михаил Константинов е председател на СД на „Информационно обслужване“
Коментари Харесай

Проф. Константинов разкри какво са решили американците за правителството на Кирчовците

Проф. Михаил Константинов е ръководител на СД на „Информационно обслужване“ АД до април 2021г. Той е лекар по математика в Института по математика и механика към Българска академия на науките. Бил е заместник-ректор на УАСГ от 1999г. до 2003г. Почетен посетител и преподавател е в университети в Англия, Германия и Франция, консултант на на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, помощник на Международната фондация за изборни системи.

Ето какво сподели той пред Tribune.bg.

– Проф. Константинов, казахте преди време, че у нас ще има избори, в случай че американците ни разрешат?

– Американците към този момент подвигнаха ръце от Кирчовците и са ни разрешили.

– Да, Вие поставихте три условия, а другите две бяха народът да разбере какъв брой е несъстоятелно ръководството, а опозицията да се убеди, че може да вземе властта?

– Точно по този начин. Аз мисля, че и двете са изпълнени, а американците схванаха, че натрупат негативи със своите протежета, тъй че допускам към този момент са заложили на „следващия кон“, само че не мога да кажа кое е той.

– Кога смятате, че ще се проведат едни предварителните избори у нас?

– Смятам, че е изцяло действително на 25 септември.

– А ще успее ли този парламент да отвори Изборния кодекс, с цел да върне хартиената бюлетина за вота?

– Според мен това е неотложно. Още повече това е напълно лесна корекция – връща се ситуацията, което беше до април предходната година.

– Няма да е проблем за депутатите?

– Никакъв проблем, връщаме остарялото състояние и махаме новите текстове, които ни ги набутаха предходните предходната година и се връщаме на ситуацията хората да могат да избират по какъв начин да гласоподават. С едно малко допълнение, би трябвало да я махнат тази нелепост комисиите да събират цифри. Оказа се, че те могат да събират цифри.

– Това беше един от проблемите?!

– Членовете на СИК не могат да събират двуцифрени цифри. Това е късната констатация, която направихме тогава. Те би трябвало да събират двуцифрени цифри и вършат доста неточности. Комисиите би трябвало единствено да преброят бюлетините от хартиеното гласоподаване и да вземат машинния протокол, който машината е изплюла, да вземат флашката, на която машината ще запише резултатите и да сложат в една торба разписките за една възможна инспекция.

– А тези кодове на машините, които породиха доста въпроси – за какво се дават на външни лица, а те дали са минали инспекция за надежност?

– На този стадий този въпрос не мога да го разясня, нито пък имаме време там да оправим нещата. Поначало е неприемливо една от най-важните държавни действия да се аутсорсва на лица с неразбираем генезис и неразбираеми претекстове. Не споделям, че тези лица са напревили безусловно нещо неприятно, само че не може страната да аутсорсва тази своя фундаментална активност по организация на изборите и броене на изборните резултати.

– Има ли математическа опция да се избере нов кабинет в границите на този парламент, тъй като политиците споделят – математиката реши?

– Както обичам да споделям, допустимо е всичко, което не опонира на законите на физиката. Но, в случай че аз би трябвало да се обзаложа, се обзалагам 10:1, че този парламент не може да излъчи нов кабинет. Досега един парламент е излъчвал повече от един кабинет един единствен път в най-новата българска история. Това стана в последния ден на 1992г., когато 36-то Народно събрание излъчи кабинета на господин Любен Беров. Друг случай подобен нямаме. Така че, теоритично е допустимо, само че както ви споделих, залагам 10 лева към един лев, че това няма да се случи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР