Проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация

...
Проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация
Коментари Харесай

Проф. Момеков: Да не мислим за бързо сваляне на мерките

Проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация КАДЪР: Българска национална телевизия

" Не би трябвало да мислим за бързо снемане на всевъзможни ограничения. Нищо не е по-ценно от това да се държим рационално. В разгара сме на това нещо и всяко мнение е субективно ". Това съобщи по Българска национална телевизия проф. Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

Той изрази мнение, че във връзка с имунизациите хората ще се успокоят. " Още повече че в този момент имаме принадлежности да виждаме какво се случва по света. Много бързо се вижда, че имунизациите се понасят добре и рядко има странични реакции ", изясни проф. Момеков.

" Развитите страни ще получат по-добро покритие при имунизирането, само че за целия свят ще ни би трябвало 10 години при този ритъм. Мечтите, че вовеки веков ще живеем умерено, на този стадий няма да се случат. Особено пътуващите би трябвало да знаят, че всички форми на обществена отдалеченост ще останат за доста дълго време ", сподели още той.

Според него би трябвало да се усещаме привилегировани, че имаме достъп до ваксина. " Предвидените в началото контракти за закупуване на ваксини отиват за популация, която е 14% от международното население ", добави проф. Момеков.

По думите му имунизационните стратегии в Европейски Съюз са направени по този начин, че да се покрият първо най-уязвимите групи. " Нито една друга намеса не е посочила такава успеваемост при предотвратяването на тази зараза ", сподели още той. 

" Израел към този момент имунизира към 5% от популацията си, а в Щатите са поставени към 2 млн. дози от имунизацията ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР