Проф. Дудов, белодробният рак е сред водещите онкозаболявания по заболеваемост,

...
Проф. Дудов, белодробният рак е сред водещите онкозаболявания по заболеваемост,
Коментари Харесай

В Европейския антираков план се предвижда скрининг и за белодробния рак

Проф. Дудов, белодробният рак е измежду водещите онкозаболявания по заболеваемост, смъртност, обществена значителност в България и в целия свят, а профилактиката е един от акцентите в напъните за преодоляване на тази наклонност. Какво може да направи човек в дейна възраст, с цел да си обезпечи съответна профилактика на белодробното здраве?
- Когато се приказва за профилактика, се схваща освен ранна диагностика, само че и предотвратяване - предварителна защита на белодробното здраве. Тези понятия, които са синоними, са свързани най-много с фактори на околната среда. Всички отчитаме какъв брой нечист е въздухът, от време на време даже виждаме смога и няма потребност от профилирани проучвания. Възниква обаче въпросът какви частици съдържа нечистият въздух и кои от тях са канцерогени и в каква централизация, изключително обвързваните с работата на моторите с вътрешно горене и някои производства. При тях има потвърдени канцерогени и във въздуха има такова замърсяване. В тези случаи профилактиката не е обвързвана с държанието, тъй като не можем да направляваме околната среда, а с други ограничения, институционални. Сега даже сме облагодетелствани от носенето на маски, тъй като те работят като филтър за някои от тези частици.

Друга причина, която се акцентира като фактор за белодробен рак, е газът радон, който се задържа в несъмнено количество в по-високите здания. Затова при новите строителства в развитите страни се слагат специфични шахти за отсрочване на радона. Азбестът е потвърден канцероген, спрян е от дълго време от произвеждане и би трябвало този вид плоскости или други произведения, употребявани в предишното, да са демонтирани.

Чрез държанието си човек може да понижи и да прекрати различен фактор - тютюнопушенето. За страдание България е на едно от първите места по размер изпушени цигари в Европа, който изключително в големи размери неизбежно води до извънредно утежняване на белодробното здраве - освен до рак, а и до по-бързо и по-често разрастващи се болести като емфизем и хронично бронхо-белодробни болести. Тютюнопушенето унищожава ресничестия епител - дребните влакна, които се движат непрекъснато в нашето белодробно дърво и обгръщат навлизащите прахови частици, също някои бактерии и ги извеждат механично. При пушачите самоочистващата се функционалност на белите дробове понижава, натрупват се катрани, прахови частици, а дружно с тях и количеството канцерогени, които биха могли да влияят.

Има и други фактори - да вземем за пример наднорменото тегло и при двата пола, несъразмерната консумация на алкохол и изключително на концентрати и други Като споделяме, че би трябвало да се ограничи пушенето, алкохолът, постоянно това остават просто положителни пожелания. Те са свързани с метода на живот, за който споделяме, че ще променим в някакъв предстоящ миг, само че най-често това не става. По тази причина в Западна Европа и Съединени американски щати стартира налагането на спомагателни акцизи върху тютюневите произведения и алкохола, които непосредствено отиват като финансов инструмент в опазването на здравето и по-специално за битката с рака. Това е изключително значимо, защото посредством Европейския проект за битка с рака, който бе показан тази година и ще проработи дейно в Европейски Съюз от идната година в годините отсега нататък, се плануват такива ограничения за понижаване на честотата на рака на белия дроб. Те са свързани с спомагателни акцизи върху алкохола, тютюневите произведения и някои други фактори на бита, които са ненужно химизирани и биха могли да предизвикат тези спонтанни генетични разновидности, които са в основата на множеството случаи на белодробен рак. Разбира се, съществува и факторът фамилно влечение - тези хора би трябвало да поставят доста по-големи старания, доколкото зависи от тях, с цел да се предпазят от развиване на болестта.

Здравето е и персонална отговорност, тъй че стигаме до въпроса какво може да направи човек във връзка с профилактичните прегледи на белите дробове.

Категорично една фотография не може да даде задоволително информация за това дали човек има белодробно онкологично заболяване. Чрез класическо рентгеново проучване може да се види примитивен рак на белия дроб, само че в напреднал етап. Целта е да се открие рано, още в субклиничния етап и по тази причина би трябвало да се направи компютърна томография (скенер). Това проучване е показано изключително за хората с фамилно влечение - наблягам го, тъй като надалеч не всеки би трябвало да се втурне към този способ. Скенерът би трябвало да бъде с минимално лъчево натоварване, назовава се нискодозов скенер. Има скенери с подобен програмен продукт, който се употребява с профилактични цели за хора с фамилна обремененост и при съществуване на някои генетични фактори.

Адекватната профилактика на белодробното здраве се състои в най-малко един изчерпателен обзор при белодробен експерт годишно, без това безусловно да значи и скенер. Такъв способ на проучване се организира през година или две при директно застрашени хора. При някои е задоволително да се прави функционално проучване на дишането - то демонстрира на ранен етап някакво нарушаване на дишането, което би могло да насочва към някакво белодробно заболяване, от безобидно до по-сериозно.

Какво да подхващат хора със подозрение за рак на белия дроб?
- При пациенти със подозрение за съществено заболяване, при някои има непосредствено подозрение за онкозаболяване, моят съвет е в тези смутни времена, когато множеството белодробни структури са превърнати в Коронавирус звена, пациентът да се обръща непосредствено към най-близкия онкологичен център. Колегите медицински онколози ще преценяват дали съгласно признаците би трябвало да се направи скенер, цялостна кръвна картина и всичко належащо за изясняване на положението. Уместно е в сегашната пандемична обстановка пациентите да съкратят пътя към диагностиката.

Българската здравна система има доста какво да усъвършенства, само че хубавото е, че българските пациенти имат улеснен достъп до експерт - по принцип, а даже и в усложнената конюнктура поради Коронавирус. Затова не е целесъобразно пациенти с тежка, продължителна кашлица, с бодежи в гръдния панер, от време на време даже с кръвохрак, което постоянно е късен симптом на белодробен рак, със зной, увеличени лимфни възли и с други повтарящи се недоволства от страна на гръдния панер да изчакват с месеци, преди да се извърнат към доктор. Това е причина лекуването да не бъде толкоз сполучливо, колкото в началните стадии. При към този момент развито заболяване пациентът би трябвало да бъде доста прецизен в интервалите, избрани за лекуването от неговия медицински онколог.

Какви са най-новите постижения на науката в лекарствената терапия на рака на белия дроб? Какво е преимуществото за пациента и имат ли достъп българските пациенти?
- Лечението може да бъде оперативно, може да е комбиниране сред хирургия и химиотерапия, а в този момент към този момент имаме и благоприятни условия за биологични новаторски лекувания. Такова е да вземем за пример прицелното лекуване, за което някои недребноклетъчни карциноми се изследват от сътрудниците генетици - те ни дават информация за биомаркери, тези невидими ключалки, за които можем да използваме ключовете на прицелната терапия. Това са прицелните, таргетните медикаменти, настоящи изборно върху биомаркерите и повлияващи туморните кафези с минимално засягане на здравите.

Най-съвременният способ в здравната онкология е имуноонкологичното лекуване - има регистрирани и към този момент необятно употребявани медикаменти в България. За да се ползват при дадени пациенти - с недребноклетъчен, към този момент и с дребноклетъчен белодробен рак, те би трябвало да бъдат изследвани по специфичен метод, като се търсят избрани маркери, наречени PDL. Ако пациентите имат една или друга изява (експресия) на този маркер, може да се включи имуноонкологична терапия, която образова избрани елементи от имунната система, тъй че тя да разпознава като непознати туморните кафези и да влияе доста мощно. Това не е просто общ брой от безобидни медикаменти, още по-малко растителни производни, които общо напрягат имунитета. Става дума за високотехнологични биологични медикаменти, които по този начин мощно форсират избрани елементи от имунитета, че в случай че той по простъпка разпознае естествени елементи на тялото като туморни - това се случва от време на време, за жалост, може да има нежелани реакции. Затова този способ се практикува единствено от експертите по здравна онкология.

Каква ще е изгодата за пациентите от Европейския проект за битка с рака?
- Чрез приемането на Европейския противораков проект навлизаме в ново начало на лекуването на рака въобще, освен на белодробния рак, защото той сложи в центъра на опазването на здравето в Европа това лекуване. Планът е учреден на 4 стълба: предварителна защита, ранна диагностика - скринингови стратегии, като се планува да се реализира и стратегия за белодробен рак, новаторско лекуване, качество на живот на пациентите и тяхната обществена рехабилитация. В България следва доста работа по тези посоки, само че би трябвало да вървим напред и освен териториално да сме в Европа и юридически част от общността на европейските страни. Българското онкологично научно сдружение (БОНД) си сложи за цел да направи нужните стъпки за приобщаването на България към Европейския противораков проект, влезе в контакт със структурите, работещи по тематиката, както и с екипа на европейския комисар по опазването на здравето Стела Кириакиду. БОНД сплоти и останалите онкологични структури в страната. За задачите на оперативната си работа избра народен координатор - Росен Димитров, и излъчи експертен съвет, който ще се занимава с настоящите решения и стъпки по въвеждането на противораковия проект в страната.

Ракът към този момент се подреди на едно равнище със сърдечно-съдовите болести по периодичност, чака се до 2030 година увеличение на случаите с 25%. Това значи, че ракът ще бъде отличник по болестност и смъртност.
Само през 2020 година в Европа общо от рак са болни 2.7 млн. души, а 1.3 млн. са умряли. Страните от Европейски Съюз са дали общо 97 милиарда евро по отношение на рака. Това демонстрира какъв брой е значимо да се присъединим към Европейския проект и целият развой от предварителната защита до качеството на живот на онкопациентите да бъде подложен на доста по-високо качествено равнище.

Осъществява се с поддръжката на " MSD България "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР