-Проф. Делийска, откога се отбелязва Световният ден на бъбречното здраве?

...
-Проф. Делийска, откога се отбелязва Световният ден на бъбречното здраве?
Коментари Харесай

Високопротеиновите диети са смъртоносни за хора с...

- Проф. Делийска, от кой момент се отбелязва Световният ден на бъбречното здраве?

-Всяка година през втората седмица на март е Световният ден на бъбречното здраве. Тази година ще бъде на 11 март, към този момент над 10 години означаваме този ден. Но в този момент в тази епидемиологична конюнктура всички сме обезпокоени и евентуално няма да честваме деня.

Бъбреците са доста внимателен и учтив орган, който си прави безшумно работата и незабележимо си страда. Много рядко тежките бъбречни болести болят. Болка има при камъни в бъбреците, при зараза, само че при всички други имунни, автоимунни болести, влошена бъбречна функционалност, нормално пациентите не знаят за тях. Те постоянно вървят без признаци при огромна част от случаите. Нерядко болният не знае изобщо, че има проблем с бъбрека, става му неприятно и когато пристигна при нас в болничното заведение, се оказва, че има нужда напряко да се включи на хемодиализа, споделя проф. Делийска в изявление за life.dir.bg.

-Какво най-често поврежда бъбрека?

-Това са неконтролирани и зле лекувани хипертония и диабет, както и високата пикочна киселина.

-С какви проучвания можем да следим положението на бъбреците?

- Да, има такова проучване, което коства 2 лева Това е най-обикновеното проучване на урина. Голяма част от хората, които се усещат здрави, биха могли да си платят това проучване един път годишно, в случай че персоналният доктор не им даде ваучър. Това проучване може да даде сигнал, при открити отклонения, че има проблем с функционалността на бъбреците.

Друго, което е доста показателно за бъбречната функционалност, е проучване на равнището на креатинин в кръвта и на пикочна киселина. Аз постоянно споделям, че това са тримата мускетари - урина, креатинин и пикочна киселина, които доста добре могат да насочат и персоналния доктор, и нефролога да търси патология, в случай че индикаторите са изменени. Важно е да се стартира навреме лекуване.

-Увеличават ли се бъбречните болести през годините и в каква тенденция?

- Като епидемиология може да се каже, че се усилват. Но не бих могла да посоча точна статистика. Важно е да отбележа, че ние хващаме в лечебните заведения върха на айсберга, хората, които към този момент имат недоволства. Останалите даже не подозират, че имат проблем с бъбреците. Не се търси бъбречна патология. Бъбрекът е директно обвързван с работата на сърцето. Двата органа са свързани и при нарушавания във функционалността на всеки от тях, това се отразява и на другия .

-Какво обичат бъбреците, по какъв начин да се грижим най-добре за тях?

-Бъбреците, както всеки различен орган, обичат всичко да е умерено. Както е приемът на вода, който е доста самостоятелен и зависи от възраст, болести, килограми. Умереният банкет на течности е 1,5-2 литра дневно, в които се включат кафе, чай, айрян, вода и така нататък

Хората с хипертония и някакво бъбречно заболяване не би трябвало да прекаляват със солта. Тези с висока пикочна киселина не трябва да натъртват на храни с белтъци и месо. На всеки пациент даваме самостоятелна диета и упътвания. В общи линии, нищо не е толкоз нездравословно, в случай че се приема в дребни количества.

Има нови диети с банкет на доста белтъчини и месо, само че те са извънредно противопоказни за пациенти с влошена бъбречна функционалност, на които ние предлагаме нискобелтъчна диета. Бих споделила даже, че може да са смъртоносни за тях. Имаме такива пациенти, които са решили да отслабват с високобелтъчни диети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР