Фината промяна в посланията - която служителите настояват, че не

...
Фината промяна в посланията - която служителите настояват, че не
Коментари Харесай

Politico: САЩ казва, че Украйна може да удря навсякъде в Русия

Фината смяна в посланията - която чиновниците упорстват, че не е смяна в политиката - идва единствено няколко седмици, откакто Съединени американски щати тихомълком дадоха на Киев зелена светлина за нанасяне на удари на територията на Русия в отговор на трансгранично нахлуване против град Харков. По това време американските публични лица подчертаха, че политиката е лимитирана до Харковския район, наред с други ограничавания, съобщи Politico.

Оттогава насам украинските сили са употребявали американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия най-малко един път, като са унищожили цели в град Белгород и са съумели да задържат съветското нахлуване. Но украински и други европейски публични лица упорстват Съединени американски щати да разхлабят още повече рестриктивните мерки си, като разрешат на Украйна да нанася удари на всички места в Русия.

 

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи пред PBS във вторник, че съглашението с Украйна за пукотевица с американски оръжия в Русия се разгръща върху " всяко място, където съветските сили минават границата от съветската страна към украинската, с цел да се опитат да завземат спомагателна украинска територия ".

 

През последните дни Русия уточни, че скоро може да се насочи към североизточния град Суми, който също е покрай съветската граница. Ако това се случи, политиката ще се ползва и там, сподели Съливан.

 

" Тук не става дума за география. Става дума за здрав разсъдък. Ако Русия нападна или се готви да нападна от своя територия в Украйна, има смисъл да се разреши на Украйна да отвърне на удара на силите, които я нападат от другата страна на границата ", сподели Съливан.

Двама американски чиновници, на които бе предоставена анонимност, с цел да приказват искрено за полемиките, настояват, че разрешаването на Украйна да нанася удари на територията на Русия в отговор на контраогън от която и да е страна на границата не е смяна в политиката след вземането на решението в Харков. Първоначално този ход беше характеризиран единствено в подтекста на продължаващото нахлуване в Харков, само че това не изключваше опцията за нанасяне на ответен удар против други трансгранични набези, сподели един от чиновниците.

 

Все отново формулировката на Съливан се разграничава доста от това, което американските публични лица обявиха през май, когато новата политика беше в детайли разказана. Тогава почитан американски чиновник съобщи: " Наскоро президентът подреди на екипа си да подсигурява, че Украйна може да употребява американски оръжия за задачите на контраогневите дейности в Харков, тъй че Украйна да може да отвърне на ударите на съветските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят. "

 

Политиката на недопускане на удари с отдалечен обхват на територията на Русия " не се е трансформирала ", акцентира служителят.

 

Засилване на противовъздушната защита на Украйна

 

Съединени американски щати ще " пренаредят целите " на доставките на ракети Patriots и National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, планувани за определена група от други страни, тъй че боеприпасите, слизащи от индустриалната линия, вместо това да отидат в Украйна, заяви в четвъртък Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност.

Украйна ще стартира да получава доставките на прехващачите, създадени от Lockheed Martin и RTX, това лято, сподели Кирби.

 

Решението, което Кирби назова " мъчно, само че належащо ", изпраща ясно обръщение към Русия: " Ако мислите, че ще съумеете да надхитрите Украйна, и в случай че мислите, че ще съумеете да надхитрите тези от нас, които поддържат Украйна, просто грешите ".

 

Но този ход значи, че доставките на прехващачи за други страни ще се забавят, до момента в който не се попълнят запасите на Украйна, сподели Кърби.

 

Целта е Киев да получи задоволително качества за противовъздушна защита до края на фискалната година и през идната фискална година - общо за идващите 16 месеца, сподели Кърби.

 

Тези страни ще получат поръчките си по-късно, което на процедура ще удвои поръчките на изпълнителите.

 

Само някои страни са били помолени да отсрочат поръчките си за прехващачи, сподели Кърби, като акцентира, че този ход няма да засегне Тайван.

 

Говорителката на " Локхийд Мартин " Кристина Вите съобщи, че компанията " работи в тясно съдействие с нашия клиент - американската войска, с цел да поддържа отговора на държавното управление на Съединени американски щати на спора в Украйна ". Тя препрати други въпроси към държавното управление на Съединени американски щати. RTX препрати въпросите към Белия дом.

 

Промяната се отнася единствено за прехващачите, а не за скъпите и комплицирани системи, които изстрелват ракетите. Но Съединени американски щати и други западни страни към момента работят по способи за изпращане на спомагателни пускови установки, в това число Patriot, в Украйна. Румъния разгласи в четвъртък, че ще подари една от своите батареи Patriot на Украйна при изискване, че в последна сметка ще получи различна система за личната си защита.
Да се съгласим

 

Според почитан чиновник на администрацията Джейк Съливан, консултант по националната сигурност, за първи път е повдигнал концепцията за смяна на целите на американския експорт на прехващачи за противовъздушна защита през април, когато Русия ускори въздушната си акция против Украйна. По това време американските чиновници също по този начин бяха загрижени, че оръжията за Украйна са на привършване, до момента в който чакаха Конгресът да утвърди в допълнение финансиране за Киев.

 

На 11 април, по време на ежедневната си среща на СНС по въпросите на Русия и Украйна, Съливан попитал екипа дали е допустимо да се отсрочат доставките за други страни и вместо това да се изпратят в Украйна, твърди почитан чиновник от администрацията, на който е предоставена анонимност, с цел да приказва за вътрешните разисквания. Екипът е разискал концепцията и се е съгласил, че тя е " осъществима ".

На идващия ден Съливан повдигнал концепцията на среща на комитета на началниците, най-висшите помощници на Байдън по въпросите на националната сигурност, които се съгласили да прегледат предлагането.

 

През април и май Джон Финер, заместникът на Съливан, управлява напъните за обзор и завършване на разновидностите за пренасочване на прехващачи към Украйна. На 7 май Пентагонът изготви първичен набор от разновидности, които завърши през идващите две седмици.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР