Проф. д-р Тиери Карел, световноизвестен кардиохирург от Цюрих:Архитектурно и Строително

...
Проф. д-р Тиери Карел, световноизвестен кардиохирург от Цюрих:Архитектурно и Строително
Коментари Харесай

Световноизвестен кардиохирург похвали Хелвеция! Лидер в проектирането на болници в Европа

Проф. доктор Тиери Карел, знаменит кардиохирург от Цюрих:
Архитектурно и Строително Бюро ‚Хелвеция‘ е неоспорим водач в проектирането и строителството на лечебни заведения в Европа

В средата на февруари имах достойнството да посетя и съветвам водещата кардиохирургична общественост на България – в ‚Сърце и Мозък‘ Плевен и ‚Сърце и Мозък‘ Бургас. Тези два болнични комплекса имат водеща роля в лекуването на пациенти с тежки сърдечносъдови болести. Там се правят извънредно комплицирани хирургични интервенции при най-ниска смъртност. Владо и Данчо [доц. Владимир Корновски и доктор Йордан Красналиев, бел.ред.] са нови върхове в нашата значима животоспасяваща специалност – всичко е казано [,,,,  , ], българите са благословени с такива лекари и топ хирурзи.
-->


Познавам в елементи доста концепции за създаване на лечебни заведения, само че този път бях същински удивен от пространствените решения, дизайна и строителните достижения в двете мега-болници ‚Сърце и Мозък‘, дори и в дребната профилирана кардиологична болница в Ямбол. Но естествено, надалеч не става въпрос единствено за постройките, а по-скоро за тяхното влияние върху мотивацията и насърчаването на медицинските екипи. Впечатленията за тях, без подозрение, и на всички пациенти са подбудени от всеки подробност и всяка специфичност на функционалността на модерните уреди в Плевен и Бургас. Тези лечебни заведения дават опция за допустимо най-хубавото лекуване на всички пациенти в 18 медицински специалности, защото са проектирани и издигнати неотдавна от Архитектурно Строително Бюро,Хелвеция‘ (София, „ АСБ “) с водещ архитект и шеф арх. доктор Даниела Георгиева.



В Швейцария преди няколко години се срещнах с арх. Елена Каменов, основателка и абстрактен началник на АСБ ‚Хелвеция‘  – доста съм впечатлен. Ние, лекарите и водещите хирурзи в животоспасяването на деца и възрастни, обожаваме – без пресилване – архитекти и строители, които проектират и съграждат лечебни заведения за нас и пациентите, а не за свое лично увековечаване. Нуждаем се от функционални здания, които разрешават еластичност и пъргавина, с цел да се приспособяват към потребностите на лечебния развой и технологиите. Елена е специализирала в Съединените щати и преди този момент при арх. (Сър) Норман Фостър, във Англия, който в този момент непрекъснато живее в Швейцария и признава свенливо: „ моите млади специализанти реализираха същинската задача в нашата специалност! “

Написах две рекомендации в поддръжка на АСБ ‚Хелвеция‘, които аплайват в състезания за планиране и създаване на детски и огромни многопрофилни лечебни заведения в Швейцария и Германия. В Съединените щати и Китай в този момент стартират огромните планове – съветвам редица, само че капиталовите благоприятни условия, размахът и рационалните решения би трябвало постоянно да си дават плодотворна среща!

Благодаря Ви за интереса от Бургас и София към моето непретенциозно мнение,

Проф. Тиери Карел
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР