Проф. д-р Станимир Сираков, който стана известен с иновативната операция

...
Проф. д-р Станимир Сираков, който стана известен с иновативната операция
Коментари Харесай

Лекарят, оперирал мозъка на дете през крака, е финалист за Балканските Оскари

Проф. доктор Станимир Сираков, който стана прочут с новаторската интервенция на мозъка на момче през вената на крайници му, е измежду финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023. Престижната премия е самопризнание за хуманизма и отговорността на лекари, лечебни заведения, клиники и екипи от балканските страни, с потвърдени значими достижения в разнообразни области на медицината.

Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург - Пловдив.

Проф. доктор Сираков е експерт по Образна диагностика и Интервенционална рентгенология с над 10 години опит. През 2009 година приключва своето обучение по медицина към Медицински университет – София, като през 2010 година е причислен като лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " ЕАД.

През 2014 година след сполучливо положен държавен изпит придобива компетентност по Образна диагностика. През идната година придобива магистратура здравен мениджмънт.

През 2015 година проф. доктор Станимир Сираков придобива просветителна и научна степен „ лекар " след сполучлива отбрана на дисертационен труд на тематика „ Ендоваскуларна емболизация на мозъчни АВМ " към Медицински университет – София. През същата година придобива и равнище професионална подготовка „ Интервенционална рентгенология ".

Проф. доктор Сираков е специализирал интервенционална неврорентгенология във водещи западноевропейски центрове в Щутгарт, Париж, Лимонж, Ниш (Сърбия), и други През 2018 година след извоюван конкурс е назначен на академична служба към Катедра по образна диагностика при Медицински факултет на Медицински университет - София, а от 2022 година е и професор към същата катедра.

От 2018 година проф. Сираков е шеф на Сектор Интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Свети Иван Рилски " – София. Натрупаният опит му разрешава да обособи единственият в България Референтен център за лекуване на мозъчно-съдови болести и да утвърди ендоваскуларния способ като водещ и първи способ на избор при пациенти с този тип патология.

През 2020 година той сполучливо минава изпит за придобиването на европейска тапия по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR).

Д-р Сираков е единствения българин с тапия от Европейския ръб по Невроинтервенции и е 37-мият експерт по невроинтервенции в международен мащаб.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР