Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки

...
Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки
Коментари Харесай

Няма нужда Лозан Панов да подава оставка в предизборната кампания

Проф. доктор Пламен Киров, началник на катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет, изясни по проблема дали ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) арбитър Лозан Панов би трябвало да подаде оставка от поста, защото е претендент за президент. Спекулации по тематиката се появиха в голям брой медии, като даже се изрекоха догатки, че Висшият правосъден съвет може да направи пречка на съдията, като не одобри оставката му в точния момент и по този начин му попречи да се записва за президенските избори.

Такъв проблем имаше в предишното, тъй че не сме изправени пред някакъв извънреден. Нещата са доста по-прости, в сравнение с пръв взор наподобяват. Не знам за какво се основава тази нервност в медиите, в политическото пространство. Ако си спомняте, арбитър Нели Куцкова, претендент за вицепрезидент през 2001 година, беше арбитър във Върховен касационен съд. По време на акцията тя излезе в отпуск. Преди това беше назначена в служебното парвителство като министър на правораздаването, отново беше в отпуск.

Така че с господин Лозан Панов няма никакъв проблем - умерено може да излезе в отпуск за времето на предизборната акция, без да си подава оставката. А към този момент след изборите, към този момент според от резултата, ще реши какво да прави.

Точно тъй като той се кандидатира като самостоятелен претендент, повдигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, не се нарушава Законът за правосъдната власт и не се нарушава Конституцията.

При подаване на оставка би трябвало да има решение на Висш съдебен съвет, който да предложи (освобождаването - б.р.) на президента, а това е Румен Радев, който се явява конкурент на Лозан Панов в предизборната акция. Подаването на оставка е персонална преценка, само че в случай че се стигне до сходно решение на ръководителя на Върховен касационен съд, допускам, че настоящият президент няма за секунда да забави своето деяние, тъй че да бъде освободен ръководителят на Върховен касационен съд. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо. Ако стартира такава процедура, би траяла най-малко седмица.

Това е обикновен въпрос от конституционно-правна позиция. Няма конституционна драма в това.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР