Проф. Ангел Димитров: РСМ не приема общата история, поставя под съмнение договора

...
Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия
Коментари Харесай

Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия договор за приятелство и добросъседство, тоест, че има обща история, това означава, че имаш съмнение в приложението на този договор. Това заяви председателят на Смесената историческа комисия между България и РС Македония, проф. Ангел Димитров на въпрос на БГНЕС на какво разчита македонската страна, след като съвместната комисия е основна част от договора.

За да живее един договор, трябва да бъдат направени стъпки във всички полета на взаимодействие. Нашата комисия е само едно от тях. За съжаление като гражданин го казвам, а не като човек, който е пряко ангажиран в другите сфери, че и там няма никакъв напредък, добави проф. Димитров. Той оцени резултатите от провелата се среща днес като нулеви.

Успяхме почти да завършим протокола от 12-ата среща, която бе в началото на годината. Това също е символично. Резултатите са нулеви. Няма резултати, заяви Ангел Димитров. 17- та среща на комисията е предвидена през февруари 2022. Предвидени са общо 5 срещи през 2022, добави Димитров.

Днешната среща мина под знака на случилото се на 8 декември. Тогава чухме, че Свети Климент е създал македонската духовност. Още през 2018 г. Приехме няколко препоръки, включително за Светите братя Кирил и Методий. В тях се казва, че делото им се е развило в България. Същото важи и за делото на Свети Климент. Това са едни от малкото завършени резултати. Политическото ръководство на РСМ знае за тях. На 8 декември те се връщат към старата интерпретация.

Нашата безплодна среща мина в този контекст. Разговаряхме за цар Самуил и отново разговорите са безрезултатни. Затънали сме в X-XI век. Опасявам, се че трудно ще върви работата и през следващата година, коментира още проф. Димитров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР