Проф. Андрей Чорбанов е заместник-председател на 49-то Народно събрание на

...
Проф. Андрей Чорбанов е заместник-председател на 49-то Народно събрание на
Коментари Харесай

Проф. Андрей Чорбанов: Добрите взаимоотношения между България и Китай на парламентарно ниво могат да бъдат само от полза за двете страни

Проф. Андрей Чорбанов е заместник-председател на 49-то Народно заседание на Република България от партия „ ИТН ”. Той е един от най-известните български имунолози, началник на Департамента по имунология в Института по микробиология към Българска академия на науките. Член е на Комисията по опазване на здравето към Народно събрание.

Специално за КМГ проф. Чорбанов бе общителен да отговори на няколко въпроса, свързани с културните събития, показани в България във връзка „ Лято с китайската просвета ”, както и да изрази мнението си за предварителната защита и битката с пандемията от COVID-19 в международен мащаб, а също и за положението и вероятностите на българо-китайските връзки.

Въпрос: Проф. Чорбанов, Вие участвахте в някои от събитията, проведени от посолството на КНР в България, под мотото „ Лято с китайската просвета ” – и по-специално, бяхте очевидец на самодейностите, свързани с Фестивала на драконовите лодки. Кажете ни апелирам, какво е Вашето усещане и по какъв начин такива събития оказват помощ за запознаване на българската общност с китайската просвета и изкуство?

Проф. Чорбанов: Китай е страна с хилядолетна просвета, с разнообразие на традициите в другите райони. Самият аз съм бил в Китай и съм очевидец на разнородни обичайни мероприятия, тъй че,  съгласно мен е забавно за хората в цяла Европа, а освен в България, да имат повече контакти с китайската просвета, тъй като такива контакти с традициите на Китай дават опция в доста по-голяма степен да разберем манталитета на тази страна и на хората, които живеят там.

Все повече хора би трябвало да знаят, че Китай има обичаи, които датират в действителност от хилядолетия и които са минали през доста „ премеждия ”, с цел да се запазят до наши дни, и е хубаво тези обичаи да бъдат показани пред повече хора.

Въпрос: Като зам.председател на Народното събрание на Република България, апелирам да коментирате по какъв начин виждате Вие развиването на българо-китайските връзки сега и какви са съгласно Вас вероятностите им?

Проф. Чорбанов: Действително, в чисто политически  план връзките сред двете страни не са доста дейни сега, само че в стопански проект, те са много дейни. Изключително доста компании в България работят с китайските си сътрудници, извънредно доста артикули се внасят в България от Китай и се търсят от хората. Така че – на равнище стопанска система, връзките са много по-активни  и работещи. Достатъчно е човек единствено да се огледа, с цел да види какъв брой доста китайски артикули участват на нашия пазар  - и като съставни елементи за промишлеността, и като артикули непосредствено за потребителите. Ще дам за образец с фармацевтичната промишленост у нас – тя работи с доста апарати и машини, които са китайско произвеждане. Докато чисто политически, сякаш към момента Европа търси пътя, посредством който да контактува с Китай. Не желая да встъпвам в елементи до каква степен опълчването сред Съединени американски щати и Китай прави по този начин, че доста европейски страни да не знаят тъкмо в каква степен да проявят интензивност в политическите си връзки с Китай,  и до каква степен това може да бъде от изгода. Според мен, борбата би трябвало да бъде сведена до най-малко и да бъде обект, по–скоро на чисто стопански връзки, в сравнение с да ескалира под каквато и да било форма.

Именно по тази причина положителните връзки – в това число и на парламентарно равнище, могат да бъдат единствено от изгода!

Въпрос: Като прочут професор-имунолог, апелирам кажете ни по какъв начин съгласно Вас Китай, България, пък и светът като цяло, се оправиха с пандемията от COVID-19?

Проф. Чорбанов: Тук бих бил малко сериозен – считам, че никоя страна в света не съумя да се оправи задоволително добре с пандемията, и изключително с нейната предварителна защита. България, в която имахме един от най-либералните режими като ограничавания и като наложителна имунизация, мина през пандемията по същото време, през което минаха и страни, в които беше въведен цялостен „ локдаун ”, и 100% имунизиране на  населението!

Така че – това, което би трябвало да си научим като урок – и Китай, и Съединени американски щати,  и ние, и доста други страни – е че, бъдещето ще ни сервира все по-нови и нови провокации, като непознати вируси и пандемии, с които ще би трябвало да се оправяме и по тази причина би трябвало да се научим по какъв начин да реагираме съответно!

За мен е значимо да разясня това, тъй като като експерт в тази сфера, аз виждам на нещата не толкоз политически, колкото от чисто професионално равнище.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР