Проевропейският бивш външен министър на Словакия Иван Корчок постигна изненадваща

...
Проевропейският бивш външен министър на Словакия Иван Корчок постигна изненадваща
Коментари Харесай

Проевропейският кандидат на президентските избори в Словакия спечели на първи тур

Проевропейският някогашен външен министър на Словакия Иван Корчок реализира изненадваща победа на първия тур на президентските избори.

Така Корчок ще се израви на балотаж против Петер Пелегрини - основен съдружник напопулисткия министър председател и критик на военната помощ за Украйна Роберт Фицо.

Президентските избори в Словакия са късмет за Фицо, за който се счита, че е много непосредствен с Москва, да затвърди властта си.

Опозиционните сили, в лицето на Корчок, желаят да основат контраст на неговото ръководство.

Президентите не разполагат с доста изпълнителни пълномощия, само че имат роля при назначението на държавни и правосъдни чиновници, могат да постановат несъгласие на закони и да дефинират публичния спор.

59-годишният Иван Корчок, посланик от кариерата, завоюва най-вече гласове измежду деветимата претенденти на първия тур, макар социологическите прогнози.

Неговите 42,5 % от гласовете при преброени 99,9 % от бюлетините надвишиха 37,1 % на 48-годишния ръководител на Народното събрание и някогашен министър председател на Словакия Петер Пелегрини, който оглавява държавната партия " Глас ".

Двамата ще се изправят един против различен на втори тур, който ще се организира на 6 април.

" Със сигурност би трябвало да приказвам с десетките хиляди гласоподаватели на ръководещата коалиция, които не са съгласни с това накъде държавното управление дърпа Словакия ", съобщи Корчок пред своите поддръжници, представен от " The Guardian ".

Бившият началник на Върховния съд Стефан Харабин, който е с съветски възгледи, завоюва 11,75 % от гласовете, откакто получи поддръжка от националистическата партия.

Анализатори считат, че неговите гласоподаватели биха могли да оказват помощ на Пелегрини в границите на балотажа.

Бившият министър-председател и сегашен кандидат- президент съобщи, че Словакия би трябвало да продължи да бъде част от Европейски Съюз и НАТО, само че счита, че спорът в Украйна няма военно позволение и поддържа мирните договаряния сред Киев и Москва - позиция, която съгласно Корчок е равносилна на капитулация, когато цели елементи от Украйна са нелегално окупирани.

Само преди няколко дни, основан на поверителна и разследваща информация, съгласно която през 2020 година тогавашният словашки министър председател Пелегрини моли унгарския министър-председател Виктор Орбан да работи като медиатор сред него и Кремъл.

Молбата е отправена единствено няколко дни преди парламентарните избори в Словакия, а крайната цел е държавното управление на Пелегрини да остане на власт с малко помощ от Путин.

Пелегрини се надява, че в случай че си обезпечи една покана за посещаване в Москва тъкмо преди изборите, това ще активизира разколебаните му гласоподаватели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР