Проевропейска либерална партия подкрепя евроинтеграцията на Северна Македония, но протестира

...
Проевропейска либерална партия подкрепя евроинтеграцията на Северна Македония, но протестира
Коментари Харесай

Партийно си ги организирахме. Как ДПС се събра с проруски националисти на площада

Проевропейска демократична партия поддържа евроинтеграцията на Северна Македония, само че стачкува против държавното управление с проруски националисти, които желаят въпросът да остане блокиран. Протестът сякаш е импровизиран, само че зад него проличава стройна партийна организация. Между сякаш враждуващи партии.

22 юни 2022 година, към 20.00 часа. Антиправителственият митинг сред Народното събрание и храм-паметника “Св. Александър Невски ” е завършил доскоро и участниците в него са се разотишли. На площада се вижда млад мъж, който събира в черни чували стотиците пластмасови бутилки, опаковки от сандвичи и други отпадъци, останали след стачкуващите.

Той се споделя Алекбер Абил и е член на управлението на младежкото Движение за права и свободи. Не крие, че всеобщият митинг, за който в София дойдоха десетки рейсове и микробуси от региони, са проведени от партията. В регионите придвижването по традиция има мощни изборни резултати.

“Самоорганизирахме се нашите регионални организации ”, споделя Абил, потвърждавайки множеството подозрения, че става въпрос за иазцяло партийно мероприятие.

В този миг стотици мъже се качват на “случайния транспорт ”, който е спрял в дълги редици от двете страни на платното на бул. “Княз Александър Дондуков ”. Сред тях е и кметът на разградската община Лозница Севгин Шукри , също от Движение за права и свободи. И той признава, че зад всеобщото присъединяване в антиправителствения митинг стои партийна организация: “Ние партийно си ги организирахме ”.

Техните думи образно бяха доказани от появяването на на Движение за права и свободи Делян Пеевски измежду стачкуващите. Освен с разнопосочните си бизнес ползи, той е прочут с това, че върви доста рядко в Народното събрание, а обществените му прояви са сведени до предизборни манифестации и срещи.
 Привърженик на Движение за права и свободи си прави слефи с Делян Певски до храм-паметника
На този декор никой от управлението на придвижването в София до момента не е удостоверил публично, че то е провело главната част от присъстващите на антиправителствените митинги. Напротив, от пресцентъра на Движение за права и свободи обявиха пред Свободна Европа, че нямат информация по този въпрос.

Протестите бяха извършени във връзка и гласуването на вота, на Кирил Петков .

Една от вероятните аргументи за това е фактът, че през тези два дни членовете и симпатизантите на проевропейската демократична партия на Ахмед Доган , подкрепяща евроинтеграцията на Северна Македония, в действителност стачкуваха с крайни националистически организации и партии , множеството от които проруски. Противно на хората от Движение за права и свободи, те не носеха европейски флагове и упорстваха българското несъгласие над договарянията сред Брюксел и Скопие да не бъде вдигано.
Кметове на Движение за права и свободи
Това на пръв взор необичайно протестно съдействие сред искрено враждуващи политически лагери стартира още към обяд във вторник. Тогава пред Народното събрание една до друга се озоваха две компактни групи.

Първата официално представляваше общинското съдружие “Толерантност ” , ръководено от кметове на Движение за права и свободи. Втората пък беше формирана от последователи на Национално придвижване “Хан Кубрат ” , измежду които имаше и хора с неонацистки татуировки. Първите държаха европейски и български флагчета, а вторите - единствено български.
 Членове на общинското съдружие
Сдружение “Толерантност ” е записано през юни 2001 година и главната му цел е да среща обществото с проблемите в “средни и дребни общини в планински, полупланински, стопански слаби и изостанали региони ”, както и в тези със смесено население.

на неправителствената организация е формиран единствено от кметове на Движение за права и свободи , които завоюваха мандатите си още на първи тур на последните локални избори през 2019 година Адресът за преписка на сдружението пък е същият като на централата на Движение за права и свободи в София - бул. “Александър Стамболийски ” 45А.

Представителите на “Толерантност ” на антиправителствения митинг във вторник бяха предвождани от различен кмет на придвижването, прочут с близостта си до Пеевски - Радослав Ревански , който оглавява община Белица. По време на последната предизборна акция на Движение за права и свободи двамата обикаляха дружно разнообразни региони на България, с цел да се срещат с локалната власт.
Фенове на Гешев и "Нощните вълци "
Националистите от “Хан Кубрат ” пък са известни с няколко съответни неща в последните години. Лидерът на придвижването Веселин Костов беше измежду посрещачите на пропутинския рокерски клуб “Нощните вълци ” при идването му в България през 2017 година

Две години по-късно Костов беше деен участник в демонстрациите в поддръжка на избор на Иван Гешев за основен прокурор, проведени от таблоидния уебсайт “ПИК ”.

През юни 2021 година “Хан Кубрат ” пък се съюзи с две други патриотични придвижвания - “Велика България ” и “Православна зора ”. Тогава трите националистически организации оповестиха, че ще поддържат на идните парламентарни избори “Възраждане ” .
 Членове на проруското националистическо придвижване
На конференцията присъстваше и водачът на партията Костадин Костадинов, който тогава прикани прокуратурата да проверява Движение за права и свободи поради изявлението на ръководителя му Мустафа Карадайъ, че “Турция е нашата майка татковина ”. Година по-късно подкрепящото “Възраждане ” придвижване “Хан Кубрат ” се озова един до друг с кметовете на Движение за права и свободи.
"Не предавай Македония "
Наред с настояванията за понижаване на цените на горивата и стоките от първа нужда, една от главните позиции на “Хан Кубрат ” на митинга във вторник беше “против влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, тъй като Македония е българска ”.

Подобно беше посланието и на представителите на извънпарламентарната партия и някогашен съдружен сътрудник на ГЕРБ - Вътрешна македонска революционна организация. Те бяха предвождани от двамата си съпредседатели Ангел Джамбазки и Александър Сиди . Групата от Вътрешна македонска революционна организация се причисли към кметовете на Движение за права и свободи и членовете на “Хан Кубрат ”, разпъвайки трансперант “Не предавай Македония ”.

След малко на площада обаче се появиха водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на придвижването Йордан Цонев , с цел да беседват със съпартийците си от “Толерантност ”. Тогава Джамбазки сподели пред медиите, че с сътрудниците му не могат да стоят на едно място с Движение за права и свободи, тъй като то пази съветски и труски ползи и групата от Вътрешна македонска революционна организация си потегли.
 Ангел Джамбазки (вляво) и Александър Сиди разискват отдръпването на Вътрешна македонска революционна организация то площада след появяването на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, 21 юни 2021 година "България е наша "
Няколко часа по-късно същото място беше декларирано за митинг на “Възраждане ” , на който участваха няколко десетки симпатизанти на проруската опозиционна партия. На въпрос на Свободна Европа дали не ги тормози фактът, че на същото място имаше и проява на Движение за права и свободи, няколко от тях дадоха отговор, че всеки има правото да стачкува.

Сред присъстващите се забелязваше водачът на придвижването “Русофили ” Николай Малинов , който към момента е обвинен за шпионаж.

“Днес ние сме тук, с цел да кажем, че България е наша, на нас българите. България е наша ”, съобщи от спонтанната естрада Костадин Костадинов , който излезе от Народното събрание малко преди 18.00 часа.

През това време до храм-паметника “Св. Александър Невски ” се организираше проява в поддръжка на държавното управление. В сряда, когато беше гласуван вота на съмнение, местата на поддръжниците и съперниците на кабинета към този момент бяха разменени. Така нямаше опция служебният вход на Народното събрание да бъде блокиран от стачкуващи против опозицията от ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Има подобен народ ” и “Възраждане ”.
 Поглед към митинга на Автобуси, сандвичи, флагове
Сценарият за антиправителствения митинг в сряда беше сходен, само че с някои разлики. Присъствието към този момент беше доста по-масово с помощта на десетките рейсове и миркобуси, които дойдоха области като Кърджали , Разград , Шумен , Хасково , Смолян , Ловеч , Бургас и други.

Слизащите от тях хора бяха най-вече мъже, които авансово бяха снабдени с идентични флагове на Европейския съюз и България, дребни бутилки с минерална вода и опаковани сандвичи. След като докараните със “случаен транспорт ” няколкостотин души се събраха на площада сред Народното събрание и катедралата, при тях пристигнаха Пеевски, Карадайъ и още депутати от Движение за права и свободи.

Междувременно на същото място бяха почнали да се събират и хора със флагове и тениски на “Възраждане ”. Лидерът на партията Костадинов също се появи откъм задната страна на Народното събрание, с цел да беседва с протестиращи. Малко след появяването на депутатите от Движение за права и свободи обаче, от пресцентъра на “Възраждане ” оповестиха, че техният митинг е бил анулиран.
 КОстадин Костадинов беседва с протестиращи зад Народното събрание, 22 юни 2022 година "Да подкрепим депутатите от Движение за права и свободи "
Минути след гласуването на първия сполучлив избор на съмнение в актуалната история на България, антиправителствените протестиращи последователно започнаха да се разотиват. Сред тях беше и кметът на Лозница Севгин Шукри .
 Севгин Шукри, кмет на Лозница
Подобно на други участници в митинга, той беше измежду симпатизантите на Движение за права и свободи, които през лятото на 2020 година отидоха пред лятната резиденция на Ахмед Доган в бургаския парк Росенец , с цел да я защитят от протестиращите против нелегално ограничавания достъп до локалния плаж.

На въпрос дали е взел участие в организацията по превозването на участниците в антиправителствения митинг в сряда, Шукри отхвърли, добавяйки малко пред Свободна Европа: “Ние партийно си ги организирахме ”.

“Ние сме постоянно там, където би трябвало да се пази демокрацията ”, сподели още кметът на Лозница, потвърждавайки, че персонално е взел участие и събирането на членове на Движение за права и свободи пред летния сарай в Росенец преди две години.

Там е бил и Алекбер Абил от младежкото Движение за права и свободи, който събираше отпадъци след края на демонстрацията на съпартийците му зад Народното събрание. На въпроса дали партията стои зад организацията на събитието, той дава отговор по подобен метод: “Самоорганизирахме се нашите регионални организации. Отделно имаше деятели от общински администрации, общински съветници, кметове, симпатизанти. ”

Сред оттеглящите се от площада са и няколко роми от Луковит . Те също са пристигнали с проведен превоз. На въпрос на Свободна Европа дали зад организацията стои кмета, те удостоверяват. И прибавят: “Дойдохме да подкрепим депутатите от Движение за права и свободи. ” Кмет на Луковит от 2011 година насам е Иван Грънчаров, който е издиган за всеки от трите си мандата от ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР