Проектозакон за ограничаване на правото на стачка и промени в

...
Проектозакон за ограничаване на правото на стачка и промени в
Коментари Харесай

Гърците се разгневиха и на правителството на Кирякос Мицотакис

Проектозакон за ограничение на правото на стачка и промени в трудовото законодателство докара до транспортна обсада на страната. Синдикатите заплашват, че ще продължат със стачките. Искат неотложно отдръпване на измененията в закона.

 © БГНЕС
Законопроект на консервативното държавно управление в Атина подвигна на крайник синдикатите. В Народното събрание се разисква унищожаване на груповите трудови контракти, на закрепената минимална работна заплата и ограничение на стачките.

Само вероятността да се одобри този закон провокира днешната национална стачка. Моряци и пристанищни служащи стопираха фериботите и товарните кораби. По пристанищата чакат туристи и хиляди ТИР-ове. Трафикът в градовете е тестване за водачите.

Не се движат градските рейсове, тролеи. Метрото в Атина е с почасово спиране. Затвориха банки, учебни заведения, общински служби. Държавните лечебни заведения са на режим - единствено незабавни случаи. Медиите си разрешиха единствено три часа митинги, с цел да отразят стачката. Гневът на гърците доближи и държавното управление на Мицотакис.
Георгиос Стефанакис, готвач: Това е ужасяващ закон, недемократичен - той дава всичко на работодателите - данъчни облекчения; Могат да понижават заплащането, когато изискат.
Синдикатите предизвестяват, че това е единствено началото на митингите. Опозицията поддържа недоволството и няма да гласоподава закона в Народното събрание.

Стачката завършва на следващия ден в 6 ч. сутринта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР