Проекторешението предвижда и конкретни срокове за започването на преговори с

...
Проекторешението предвижда и конкретни срокове за започването на преговори с
Коментари Харесай

Ще одобри ли парламентът изпращане на оръжие за Украйна

Проекторешението планува и съответни периоди за започването на договаряния с НАТО за приемане на съвременна военна техника против помощта за Украйна От " Демократична България " оферират краткотрайна парламентарна комисия да следи дали служебния кабинет извършва периодите на решението Депутатите от обединяването упорстват проекторешението да влезе в дневния ред на Народното събрание още тази седмица
След конфликта на парламентарно показаните партии в навечерието на откриването на новото Народно заседание по въпроса дали на тържественото съвещание да бъде поканена посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, се чака ново опълчване - този път по въпроса дали депутатите да одобрят изпращането на оръжие, военна техника и муниции от българската войска за Украйна.

Проект за такова решение беше импортиран от народните представители от " Демократична България " (ДБ) още в първия ден на работата на новия парламент, само че поради перипетиите, през които мина изборът на ръководител на Народното събрание тематиката остана малко настрана от фокуса на внимание на партиите в Народното събрание.
Какво планува плана за решение
Освен даването на оръжие за Украйна, импортираното от Демократична България проекторешение обгръща по-широк кръг от въпроси, свързани с приемането на военна техника против помощта за украинската войска, продължаващата рационализация на българската армия, както и съответни периоди, които задължават служебното държавно управление да преприеме избрани стъпки в тази посока.
Реклама
Проектът за решение задължава служебното държавно управление в период от 14 дни от приемането му в пленарната зала да приготви пакет за военна помощ за Украйна и да провежда подписването на съглашение за даването на нужното военно съоръжение (въоръжение, муниции, техника) според от настояванията на украинската страна и опциите за даването на тази помощ от наша, което по-късно да се ратифицира от българския парламент.

В период от 30 дни Министерският съвет би трябвало да внесе в Народното събрание всеобхватна стратегия за превъоръжаване на българската войска с проекти за придобиване на заместваща техника, на тази, предоставена на Украйна от съдружниците, планува още проекторешението като служебният кабинет би трябвало в 10 дневен период от приемането на решението да провежда съвещания със страните от НАТО. Освен това служебният кабинет би трябвало да внесе в Народното събрание плана за капиталов разход за придобиването на втората партида изтребители F-16 block 70, както и законодателни промени, свързани с защитата.

Внесеното от Демократична България проекторешение планува и основаването на краткотрайна парламентарна комисия, която да реализира надзор върху осъществяването на това решение, която да се състои от по двама представители от всяка парламентарна група.
Ще има ли поддръжка проекторешението
Ако се съди по предварителните поръчки на партиите, не би трябвало да има проблем с утвърждението на решението за даване на оръжие за Украйна. В предходния парламент ГЕРБ внесе проекторешение за даването на военна помощ за Украйна, само че тогавашното болшинство от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН " гласоподава решение тази помощ да бъде под формата на ремонт на военна техника на украинската войска. Тогава решението беше компромисно, поради твърдата позиция на един от съдружните сътрудници - Българска социалистическа партия, които заплашваха да изоставен ръководещото болшинство, в случай че в Народното събрание се гласоподава за даването на оръжие на Украйна. Сега в свои изявления разнообразни представители от първата политическа мощ в Народното събрание - ГЕРБ, споделят, че депутатите от групировката на Борисов ще поддържат даването на оръжие за Украйна.
Реклама
От " Продължаваме промяната " също заявяват, че са " за " подпомагането на Украйна с оръжие. " Ще подкрепим предлагането България да взе участие с военна помощ за Украйна. Ще ги подпомогнем според от потребностите ", сподели наскоро зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев пред Българска национална телевизия. От Движение за права и свободи не са изразили публична позиция какво ще бъде държанието на депутатите им в пленарната зала, в случай че се гласоподава такова проекторешение, само че в предходния парламент позицията на придвижването беше в интерес на даването на оръжие за Украйна.

Доста забавна еволюция претърпя позицията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев. Първо в качеството си на министър на защитата от държавното управление на Кирил Петков той беше уволнен поради несъгласието му с позицията, че войната в Украйна е война, а не както той определяше експанзията като " военна интервенция ". Впоследствие Янев стартира да назовава спора " война ", само че се обявяваше срещу даването на въоръжение от българската на украинската войска с аргумента, че в случай че изпратим такава техника, няма да има с какво да я сменяем. В неделя пред " Нова телевизия " Янев беше малко по-категоричен в поддръжката си за даването на военна техника за Украйна. " Ние нямаме срещу да се дава оръжие на Украйна, в случай че бъде сменено, тъй като нямаме ненужно оръжие. Виждаме, че и други мислят по този начин ", съобщи той, визирайки импортираното от Демократична България проекторешение.
Кои са срещу
Така от седемте парламентарно показани политически сили единствено две се обрисува да са твърдо срещу - Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Президентът Румен Радев, чието служебно държавно управление ръководи (и в случай че това решение бъде признато ще би трябвало да го изпълнява) също не утвърждава изпращането на оръжие за Украйна. Аргументът на президента е, че в случай че подпомогнем украинската войска с оръжие, има заплаха България да бъде въвлечена във военния спор. Последно Радев разкритикува възможното приемане на такова решение в словото си пред депутатите при тържественото разкриване на новия парламент и назова " войнолюбци " обединенията, които упорстват да се изпрати оръжие за Украйна. " Като експерт знам, че точно най-възбудените войнолюбци няма да заловен оръжие, само че с лекост залагат живота на ългарите. Искрено се надявам, че сходни войнолюбци ще бъдат малцинство в Народното събрание ", сподели президентът от парламентарната естрада.

Депутатите от Демократична България са внесли искане до ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов гласуването на плана за решение да влезе в дневния ред на Народното събрание още тази седмица, само че на този стадий не е ясно дали това ще се случи. Принципно практиката в предходните парламенти беше плановете за решения на Народното събрание първо да минават за разискване през отрасловите парламентарни комисии, само че могат и непосредствено да се внесат в пленарната зала за гласоподаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР