Проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от

...
Проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от
Коментари Харесай

Разширяват сиренната система в Русенска област

Проектът визира 11 области, 96 общински центъра и население от към 650 000 души в страната, разгласи Иван Демерджиев в Русе

Националната система за ранно предизвестие и обявяване на популацията при бедствия ще известява 51% от популацията на общинско равнище, все още тя обгръща към 39% от популацията на България. Модернизацията и надграждането на системата са финансирани от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ с 49,5 милиона лв., стана ясно на взаимен брифинг през днешния ден на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„ С тези дейности ние вършим не една, а няколко стъпки напред с оглед обезпечаване на основен предпазен инструмент за обявяване на популацията при положение на пораждане на бедствия “, сподели министър Карамфилова. Тя изясни, че следва системата да обхване 100% от популацията. Със средствата по новата стратегия „ Околна среда “ 2021 - 2027 година е планувано да се построи напълно системата на регионално равнище.

Министър Карамфилова означи, че с положителната връзка с Министерство на вътрешните работи и дейното партньорство сред двете министерства, планът е квалифициран качествено и с бързи темпове.

Освен това след изработен прелиминарен разбор още в края на 2022 година, са разпознати опциите, тъй че да не се допусне загуба на средства по оперативната стратегия.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев добави, че планът визира 11 области, 96 общински центъра и население от към 650 000 души. „ Трябва да се мисли за предварителна защита. Системата е съвременна, а резултатът ще е доста потребен “, посочи министърът.

Проектът има забележителен принос за предварителната защита и ръководството на риска от бедствия за територията на България, за отбрана живота и здравето на популацията при заплаха от злополучие или зародило такова, както и задължения за страната, произлизащи от използваното европейско законодателство.

Дейностите по плана ще поддържат и националните старания, ориентирани към цялостното създаване на национална система за ранно предизвестие за територията на страната, както и ще подкрепи за реакции на управляващите и популацията, и понижаване на рисковите фактори по повод наводнения, свлачища и други бедствия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР