Проектът за новата линия на метрото в Рим не е

...
Проектът за новата линия на метрото в Рим не е
Коментари Харесай

Новата линия на метрото в Рим превръща площад Венеция в огромен подземен музей

Проектът за новата линия на метрото в Рим не е общоприет транспортен план, а по- скоро машина за пътешестване във времето. Проправяйки си път през няколко цивилизации, строителите трансформират простанството под площад " Венеция " в историческия център на Рим, в един от най- огромните подземни музеи в света. Строежа на Линия С от римския метрополитен, стартира през юни 2023 година и е една от най- комплицираните и невероятни структури в света.  Метростанцията ще се намира тъкмо в центъра на площада, ще бъде на 40 метра подземен с 8 подземни равнища. 
Прочетете още
Това е извънредно комплициран план освен тъй като се реализира напълно посредством археологически разкопки, възстановявайки античния искра на артефактите, които сега се намират под площада, само че и тъй като планът включва построяването на огромна подземна пешеходна алея, която ще разреши на пасажерите за пряк достъп до най-важните туристически атракции в региона.

Новата гара ще има три входа: един от страната на Палацо Венеция, един от страната на Атенеума на Адриан и последният от страната на Виториано.

Тези три входа, като се изключи че обезпечават достъп до улицата, ще основат необикновен под земята музеен център, тъй като ще разрешат на всеки да има достъп до всички околни музейни комплекси, от региона на Виториано до подземните пространства на Палацо Венеция.

Проектът Metro C, изпълнен от Metro C Consortium, е с обща дължина от 26 километра. Новата линия ще разреши на  800 000 души да пътуват през града всеки ден, намалявайки до 34 000 тона излъчвания на CO2 годишно в атмосферата за сектора от Сан Джовани до Колизеума.

В момента има 22 приключени станции и 19 километра в употреба. За довеждане докрай на плана следва да бъдат издигнати още 7 станции, три от които (Porta Metronia, Colosseo-Fori Imperiali и Piazza Venezia) към този момент са в развой на създаване.

Линия C на метрото в Рим ще бъде пътешестване в предишното, осъществено с футуристична машина. Влаковете без водачи ще се движат през сърцето на античен Рим, в най-големите археологически разкопки в Европа. От началото на разкопките до в този момент, археолозите са разкрили над 500 000 артефакта.  Стойността и невероятното количество археологически артефакти, намиращи се подземен в зоната, наранена от линия C, доведоха до откриването на нова концепция в връзките сред археология и инфраструктура, за да извади предишното на бял свят, да го запази и усъвършенства за бъдещите генерации.

Така по новата линия на метрото ще има същински „ археостанции “, като настоящата „ Сан Джовани ”, където  музейната експозиция ще съжителства със самата гара, което прави прекарването на пасажера в действителност неповторимо. Това е изцяло новаторска идея на метрото, която ще бъде показана най- цялостно в станция Piazza Venezia, предопределена да се трансформира освен в транспортен център, само че и в културен кръстопът за множеството туристически атракции в региона. Според проектите, емблематичният план би трябвало да бъде приключен  през 2025 година, само че е допустимо и да бъде продължен.

Районът, в който се организират разкопките, е „ опакован ” по допустимо най- положителния метод, като на място няма следи от замърсяване, а връзките са направени по този начин, че да не затрудняват туристите, които годишно се усилва.  

Работата по новата структура съчетава в себе си освен новаторски инжинерни решения, само че и голямо почитание към историята на града. В същото време градската администрация поставя всички старания да осведоми римляните за всяка стъпка от плана, формулира верни послания за зеленото бъдещето на града и пренастройва транспортните коридори по този начин, че мегастроежът да не пречи на естествения темп на живот на мегаполиса. Прави се всичко допустимо да не се повтори варварската интервенция по време на градежа на линия В, стартирана от диктатора Бенито Мусолини, по време на която са унищожени скъпи артефакти. 

Излишно е да вършим аналогии с ремонтите на съществени пътни артерии в Пловдив, който сходно на Рим, пази няколко пластове на няколко цивилизации. Ако желаеме туризъм на европейско равнище, би трябвало запазим културно- историческото си завещание и да осигурим бърз и екологичен превоз. Засега и по двете линии се проваляме.  





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР