Проектът за нова конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от

...
Проектът за нова конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от
Коментари Харесай

Висшите адвокати разгромиха проекта на ГЕРБ за промени в конституцията

Проектът за нова конституция съдържа прекомерно противоречиви оферти, отклонения от съществени правила на конституционното право и нестимулирани оферти за промени в демократичните принадлежности. Отстъплението от достиженията на конституционализма са тревожни.
Това е позицията на Висшия адвокатски съвет за оферти от ГЕРБ план за нова конституция. Адвокатурата приканва депутатите да подходят рационално, отговорно и почтено като задълбочено проучват документа и проведат необятно разискване на плана, преди да решат дали да се трансформира настоящия главен закон на страната или да се създаде нов.
„ Освен неточности и грешки, планът съдържа отклонения от съществени кардинални на конституционното право и нестимулирани оферти за промени в демократични принадлежности, обичайни за най-новата история на България, чиято изгода и значителност е потвърдена през годините и които са в унисон с най-хубавите европейски мостри. Това оттегляне от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет смята за извънредно обезпокоително ", се споделя в позицията.
Според висшите юристи планът на ГЕРБ "съдържа прекомерно противоречиви оферти, свързани с мястото и ролята на главните права в предстоящ нов парламентарен модел, със съблюдаване на правилото на разделяне на управляващите, с правото на законодателна самодейност, с механизмите, които се чака да усъвършенстват активността на правосъдната власт, с реда и метода, по който самостоятелната конституционна тъжба ще бъде въведена у нас, и най-много с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на съществени положения в нея, свързани с нейната конституционна еднаквост “.
В плана не са наранени доста значими други въпроси, които се разискват в правната и академична общественост и в обществото. Те са свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с експлицитното конституционно закрепване на правото на обективен правосъден развой, както и „ съобразяването на конституционните разпореждания с практиката на Европейския съд за отбрана правата на индивида по основни каузи, по които България е осъждана, което отдавна се чака да бъдат предмет на конституционна смяна “.
Затова висшите юристи приканват всички депутати да извършат изчерпателен и експертен разбор на плана, да проведат необятен публичен и професионален спор с присъединяване на академичната общественост, адвокатурата, омбудсмана, синдикати и работодатели, представители на институциите и на гражданското общество.
„ В рамките на този спор следва най-много да се отговори дали въобще са нужни промени в конституцията, дали препоръчаните промени не са от компетентността на нормално Народно заседание да трансформира настоящата конституция и даже да се окаже належащо да бъде свикано Велико национално заседание – да има явен публичен консенсус дали неговият мандат да обгръща основаването на напълно нова конституция или да е единствено за промени в съответни разпореждания на сегашната ", се споделя още в позицията.
От адвокатурата декларират, че деликатно ще наблюдават всички оферти за промени в конституцията.
„ Обществото извървя прекомерно дълъг път в демократичното си развиване, ориентирано към реализиране господство на правото и подсилване на конституционните полезности. Всяко оттегляне от постигнатото е немислимо, тъй като би отдалечило България от общността на европейски страни, а възможните промени в конституцията могат да бъдат подкрепени единствено в случай че отстраняват установените дефекти в уредбата и приближат българския парламентарен модел към най-хубавите европейски мостри “, приключва позицията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР