Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС)

...
Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС)
Коментари Харесай

Проектът за нов Закон за спорта влиза за гласуване в парламента

Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта (ЗФВС) бе признат на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисията по образованието и науката, Комисията по опазването на здравето, Комисията по правни въпроси и Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

В отрасловата комисия Законопроектът бе признат с 13 гласа "за " от ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля " и Движение за права и свободи против 6 гласа "против " от Българска социалистическа партия, оповестяват от Пресслужбата на спортното министерство.

Законопроектът бе признат от правна комисия с 14 гласа "за ", 0 гласа "против " и 6 гласа "въздържали се ". Образователната комисия утвърди Проекта за нов ЗФВС на първо гласоподаване с 12 гласа "за " и 6 "против ". Проектозаконът бе признат от районната комисия с 11 гласа „ за “, 0 срещу и 7 "въздържали се ". Комисията по опазването на здравето одобри планът за нов ЗФВС с 11 гласа "за ", 0 срещу и 6 "въздържали се ".

Приемането на нов закон, който да размени настоящия Закон за физическото образование и спорта, е в осъществяване на един от целите на държавното управление на Бойко Борисов, обвързван с осъществяване на законодателни промени, регламентиращи цялостната промяна на българския спорт.

В Законопроекта в сходство с националното и интернационалното законодателство са регламентирани правилата на закона и ръководството на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност, а точно: правда, отбрана на публичния интерес, гласност и бистрота, пропорция, съгласуваност, отговорност и равни благоприятни условия.

В плана за нов закон са заложени по-добри условия за построяването на спортна инфраструктура. За пръв път в новия Закон за развиването на спорта се дава опция спортната инфраструктура да бъде отдавана дълготрайно на концесия и по този метод да стане привлекателна за частния капитал. Пред районната комисия министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че вложенията в спортна инфраструктура в страната са нужна причина за възстановяване на здравето на нацията и за възпитаване на децата на обич към спорта. Той бе безапелационен, че има държавна политика в региона на спорта и общините би трябвало да следват тази политика.

Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които планът за нов ЗФВС планува в областта на предучилищното, учебното и университетското обучение. Основната концепция на ММС е да даде опция и по-голям подтик за развиване на спорта и физическата интензивност измежду учащите. Затова са нужни взаимните старания на ММС, МОН и локалната власт. Новият ЗФВС регламентира треньорските услуги и услугите във фитнес центровете.

"Тези тематики са предмет на национална политика и е нужно да се реализира консенсус сред всички партии ", съобщи министър Кралев.

За пръв път на законово равнище се планува взаимоотношение сред институциите в системата на учебното и висшето обучение и Антидопинговия център за повишение на информираността на подрастващите по отношение на предварителната защита на използването на допинг и нездравословни за здравето вещества и способи. Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето бяха осведомени, че в новия ЗФВС се основава прецизна, изчерпателна и поредна уредба на законодателно равнище на изискванията за картотекиране на спортистите, правата на професионалните спортисти и спортистите дилетанти, изискванията за лишаване и преустановяване на спортни права. Проектозаконът планува обособяването на независима глава седма, регулираща допинговия надзор и битката против използването на допинг в спорта.

По време на съвещанието на парламентарната правна комисия бе разяснено, че новият ЗФВС планува необятен набор от ограничения като: предписание за предприемане на съответни ограничения за попречване или прекратяване на позволени нарушавания или за премахване на последствията от тях; задължаване на спортните организации да свикат общо заседание или съвещание на управителните или контролните органи на спортните организации; искане за анулация на решения на управителните или контролните органи; документално предписание на спортна федерация да предприеме нужните дейности за смяна на вътрешни актове и други

Oчаква се Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта да бъде гласуван на първо четене от Народното събрание идната седмица.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР