Каква долнопробна история а, уважаеми зрители?! От вторник насам гледаме

...
Каква долнопробна история а, уважаеми зрители?! От вторник насам гледаме
Коментари Харесай

Сериалът Частна детска болница пак подцени публиката

Каква долнопробна история а, уважаеми фенове?! От вторник насам гледаме новия сезон на сериала " Частна детска болница ". Посредствен и зле скърпен - тъкмо като преди две години.

Най-напред на свое съвещание служебното държавно управление позволи в София да се строи частната болница " Мама и аз ". Не, тя няма да е детска, тя ще лекува пациенти " както от 0 до 18 години, по този начин и след 18-годишна възраст ".

Инвеститорът " Търговска лига - Глобален аптечен център " реанимира плана си за многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 кревати. Лечебното заведение ще е готово до 2 години, терен има - до летището, инвестицията е за 120 млн. лева

Час-два след " щастливата " вест от държавното съвещание, Общественият съвет за построяването на Национална детска болница излезе с позиция, в която настоя държавното управление на Главчев неотложно да даде пояснение за решението си. От съвета припомниха, че в София не доближават 123 лекари с педиатричен профил, а с медицинските сестри ситуацията е още по-критично. Според тях частният план " минира основаването на национална детска болница и слага под въпрос всички поети задължения досега ".

След реакцията, която трябваше да се чака, от Министерството на здравеопазването на часа разпратиха до медиите уточняваща информация. Не са ги разбрали вярно. Болница " Мама и аз " няма да е детска, ще има единствено едно педиатрично поделение с 40 кревати. Уточниха, че интензивно работят по целта си - Национална детска болница.

Казаха, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителна организация " Медицински контрол " (ИАМН) са дали позитивно мнение за построяването на частната болница, тъй като НЗОК има пари за още едно огромно лечебно заведение в София, а ИАМН е решила, че още една болница няма да е непотребна. Нищо че остатъкът от кревати съгласно Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги в столицата е близо 3000 кревати.

Не, не е чудно, че тези две институции са дали позитивно мнение. Начело на НЗОК в този момент е " в точния момент " отдръпналият оставката си като зам.-управител на фонда Момчил Мавров (ГЕРБ), а ръководител на Надзорния съвет на Касата е Петко Стефановски (ГЕРБ). " Медицински контрол " пък се оглавява от протежето на Костадин Ангелов (ГЕРБ) - Иванка Динева, несбъднат шеф на НЗОК, оправдана отпред на здравната ДАНС, както назовават ИАМН.

То и служебният министър Галя Кондева е номинация на същата партия.

Но да вървим нататък в пошлия сериал. След бурната реакция на Обществения съвет, цивилен деятели и родители на идващия ден се развихри торнадо от ответни дейности. Първи в ранните часове на 1 май реагираха от фондация " Даная " и оповестиха, че ще съдят страната за това решение. Малко по-късно от ПП-ДБ оповестиха, че дават въпросното решение на прокуратурата и ДАНС. Обади се и президентът, който предложи депутатите да си управляват държавното управление и подсети, че теренът за национална детска болница и подробният организационен проект са заслуга на неговото служебно държавно управление с министър председател Гълъб Донев. Президентът евентуално е не запомнил, че при същия министър председател беше изработен първият опит за прокарване на плана " Мама и аз ". Едно ли е да го помниш?

Разбира се, предизборно реагира и ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски. И той прикани държавното управление да анулира решението си.

" Недопустимо е страната да абдикира от основната си отговорност - запазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се основават разграничителни линии и опълчване през днешния ден, когато повече от всеки път се нуждаем от обединяване ", сподели министър председателят в сянка и пожела да узнае кой подведе Министерския съвет.

Служебният министър-председател Главчев, оставен самичък на амбразурата, побърза да разпореди анулация на решението от предходния ден, закани се да уволни здравния министър Галя Кондева. Защото, видиш ли, той не знае какво гласоподава държавното управление му. Главчев си изми ръцете и напусна терена на спора целият в бяло.

Тогава се обадиха вложителите от Търговска лига и хвърлиха виновността върху медиите, които популяризират " подправени вести ". И те били обезпокоени за високата детска смъртност и изрично потвърдиха " безрезервната си поддръжка за построяването на национална детска болница ". Даже се отхвърлиха от педиатричното поделение, заложено в плана, дадоха обещание да сменят и името на болничното заведение. Може би на " Сърце и мозък "?

Инфарктният 1 май приключи с анулация на скандалното решение и всички заспахме умерено.

На другия ден стана още по-трагикомично. Оказа се, че са ни излъгали. Притисната от Обществения съвет и някои политически партии организация " Медицински контрол " изнесе детайлности за плана " Мама и аз ". Не било единствено едно педиатрично поделение, а и Детска пневмология и фтизиатрия, Детска ендокринология и заболявания на обмяната, Детска ревматология, Детска гастроентерология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска клинична хематология и онкология, Детска кардиология, Детска хирургия, Неонатология. Излиза, че здравното министерство не е било напълно наясно какво предлага, както не са били наясно и министрите от служебния кабинет какво гласоподават.

Вие за какви ни мислите? Да бяхте почакали най-малко да забравим. Само преди две години гледахме същия филм. Пак служебно държавно управление изкара на дневен ред болница " Мама и аз ".

Новината тогава събра на една маса педиатри, цивилен организации и родители.

" Трябва ли ѝ на София болница с 400 кревати при наличния леглови фонд? Отговорът е еднопосочно " не ". Това значи, че ще погребат всички останали градски клиники. Такава болница би трябвало да има характерен статут и да е обезпечено, че ще може да реализира тази грижа, в задоволителен размер, дълготрайно ", сподели тогава ръководителят на УС на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко.

Ако планът се одобри, отрасловото министерство ще би трябвало да поеме отговорността, оповестиха участниците в взаимната конференция през 2022 година Седмици по-късно решението за утвърждение на плана на Търговска лига беше отсрочено.

Прави ли ви усещане, че " Мама и аз " изниква, когато ръководят служебни държавни управления? Ами комфортно е! Никоя партия не поема лична отговорност за сходно решение. Не че е мъчно да се досетим кой подпира този план. Достатъчно е единствено да си спомним, че първият министър, позволил разглеждането му, беше Асен Меджидиев, който в никакъв случай не е бил надалеч от ГЕРБ.

Елементарно е някак, доста се подценява публиката.
 Каква да е „ табелката “ на националната детска болница – частна или държавна
Каква да е „ табелката “ на националната детска болница – частна или държавна

И до момента в който страната се мотае с работни групи, а нишата стои празна, не е чудно, че се е появил искащ да я запълни. Даже е чудно, че това става едвам сега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР