Пети блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян за планов

...
Пети блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян за планов
Коментари Харесай

Зареждат 5-и блок на АЕЦ Козлодуй с новото гориво от Уестингхаус

Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с нуклеарно гориво. Плановият ремонт стартира на 5 май, осведомят от атомната централа.

В осъществяване на програмата на АЕЦ „ Козлодуй ” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети вид RWFA, създадени от " Уестингхаус ", след получено позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране. Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „ Козлодуй ” на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на годишните планови поправки се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този метод процесът на поетапен преход към новото нуклеарно гориво ще продължи 4 години.

По време на престоя, който се възнамерява да приключи доникъде на месец юни, ще бъдат изпълнени нужните действия по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на 5-и блок. С това ще бъде обезпечена безвредната и надеждна работа на нуклеарната мощ през идната горивна акция на реактора, споделят от централата.

Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи според графика за електропроизводство. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР