Проектът в Париж е замислен преди 58 г.Българският скулптур Кристо

...
Проектът в Париж е замислен преди 58 г.Българският скулптур Кристо
Коментари Харесай

Кристо опакова и Триумфалната арка

Проектът в Париж е умислен преди 58 година

Българският скулптур Кристо Явашев ще опакова и Триумфалната арка. Това ще стане след година, като ще ще бъде употребен 25 000 кв.м. полипропилен със сребристосин цвят и 7000 м алено въже.

От 19 септември до 4 октомври следващата година френската столица ще събере феновете на българския създател. 
Новото премеждие в изкуството на Кристо и Жан-Клод се назовава " Опакованата Триумфална арка ". 

Проектът в Париж е умислен преди 58 година През 16-те дни от живота на художествения план на нюйоркския актьор с български генезис един от знаците на Париж, каквато е Tриумфалната арка, ще бъде опакован с 25 000 кв.м. полипропилен със сребристосин цвят.

Това ще стане и благодарение на 7000 м. алено въже. Както и при всички останали планове на Кристо, фабрично направените материали по-късно ще се рециклират.

Първоначално новият парижки план беше очакван за април на 2020 година След консултaции на Кристо с Центъра за националните монументи и центъра " Помпиду " с Лигата за отбрана на птиците обаче се стига до решението пакетирането да бъде отсрочено за есента. Както се изяснява в формалния уебсайт " Кристо и Жан-Клод ", това се постанова, с цел да не се попречи на гнезденето по това време на птиците върху самата арка.

Парижкото събитие на Кристо L’Arc de Triomphe, Wrapped, ще бъде предшествано от огромна галерия с негови скици, рисунки и фотографии в центъра “Жорж Помпиду ” от 18 март до 15 юни. Изложбата ще бъде нещо като преглед на парижкия интервал на Кристо и починалата му брачна половинка и партньорка в изкуството Жан-Клод от 1958 до 1964 година Тя ще опише и историята на различен парижки план – " Опакованият Пон-Ньоф " (The Pont Neuf Wrapped, Project for Paris, 1975-85).

Кристо идва в Париж 22-годишен през март 1958 година Той се устоя, миейки чинии и коли, както и рисувайки портрети. Именно по този метод среща и бъдещата си брачна половинка Жан-Клод - той рисува портрети за фамилията ѝ.

През 1961 година, или 3 година откакто двамата се срещат в Париж, Кристо и Жан-Клод стартират да основават творби на изкуството в публични пространства. Един от плановете им включва пакетирането на социална постройка. Междувременно Кристо, който живее в дребна стаичка чартърен покрай Триумфалната арка, прави няколко изследвания по плана. Сред тях е и фотомонтажът през 1962 година на опакованата Триумфална арка, забелязана от бул. “Фош ”.

През 70-те и 80-те години на предишния век Кристо добавя проучванията и изследванията си. Близо 60 година по-късно планът, родил се в главата на художника по това време, най-сетне ще види бял свят.

Както във всички останали случаи и в този момент планът на Кристо ще бъде напълно финансиран от него. Това ще стане посредством продажбата на негови подготвителни работи, рисунки и колажи, както и на модели от 1950 до 1960 година, на истински литографии на други планове. Кристо няма да получи никакви обществени средства за плана си.

Според уеб страницата " Кристо и Жан-Клод " всички държавни институции, ръководещи Триумфалната арка, както и Центърът за националните музеи са извънредно удовлетворени от реализирането на плана. Според тях той е принос за актуалното изкуство и е чест за един от най-емблематичните монументи на Франция, каквато е Триумфалната арка.

Вечният огън, който гори пред гроба на Незнайния войник под арката, ще продължи да гори по време на реализирането и на съществуването на 16-дневния план на Кристо. Ще продължат да се правят и всички церемонии, отдаващи чест на паметта на Незнайния войник.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР