Проектът Скритите букви на фондация Прочети София гостува в Брезник.

...
Проектът Скритите букви на фондация Прочети София гостува в Брезник.
Коментари Харесай

"Скритите букви" гостуват в Брезник

Проектът " Скритите букви " на фондация " Прочети София " гостува в Брезник. От през днешния ден до 20 май, атрактивните пейки във формата на български букви, които нямат графичен аналог в другите писмености, ще бъдат ситуирани пред читалището в града. Инициативата е отдадена на Деня на светите братя Кирил и Методий - 11 май и на 24 май, когато честваме българската писменост, култура и просвета.

Експозицията " Скритите букви " добива известност през 2018 година, а в идващите години гостува в над 10 страни. По време на своите " турнета ", пейките букви показват историята на кирилицата и се трансформират в същински посланици на българската лирика.

Първият ден от гостуването им в Брезник ще бъде придружен от поредност мероприятия, " които следват просветното дело на град Брезник. Като се стартира от килийното учебно заведение, през класното учебно заведение и основаването на читалището ", разказва секретарят на локалното читалище Борис Борисов.

Първата спирка от този маршрут ще бъде средновековната черква „ Св. Петка ”, а последната - читалището в града, където в библиотека навън ще бъдат четени творби на създатели от Брезнишко. В класното учебно заведение ще бъде направена възстановка на изпит, извършен на 26 май 1870 година от учителя Димитър Тонджаров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР