Проектът „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“ на Народно читалище „Алеко Константинов-1954“,

...
Проектът „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“ на Народно читалище „Алеко Константинов-1954“,
Коментари Харесай

Двудневен фестивал в “Kапана“ разкрива богатството на българските шевици

Проектът „ ШевицаФест. Традицията среща бъдещето “ на Народно читалище „ Алеко Константинов-1954 “, Пловдив показва достоверната българска шевица и нейните модерни тълкования. Фестивалът на шевицата в Пловдив ще се организира в квартал „ Капана “ на 3 и 4 юни 2022 година

Двудневният фестивал демонстрира по атрактивен метод традициите и наследството в България и има за цел да запознае и да ги съобщи на младото потомство. Фестивалът на шевицата е новаторско събитие за културния живот на Пловдив и страната. Създава опция да се разсъни интереса към културно ни завещание, да се обезпечи достъп до него и да се основат забавни културни артикули.

Фестивалът е ориентиран към привличане на нови публики, с акцент младежи и деца, пловдивчани и туристи, предизвикани от богатата фестивална стратегия и хубостта на българската шевица, фенове, създатели, които се занимават със занаяти.

Разнообразните действия по плана показват връзката „ традиция–бъдеще” и целят да насърчат креативните качества на личността посредством последователност в областта на художествените занаяти.

Проектът включва: ателие и обучение; галерия от шевици на етносите, живеещи от епохи в Пловдив: българи, арменци, турци, евреи; работилници за разработване на български шевици; среща с етнографи и показване на книги; ревю на носии; мултимедийна презентация и концертна част с национална музика, танци и етноритми.

Ще бъдат показани остарели, неповторими фотоси с носии от началото на 20 в. Снимките са от персонални албуми на семейства от Пловдив и Южен регион, със подпомагане на читалищата от региона и региона. Събирането им е осъществено със съдействието на жители, студенти и преподаватели от специалността „ Етнология " към ПУ.

Предвидени са занимания и за най-малките гости.



Водещ уредник е „ Колектив за национална шевица и орнаментика “ към читалището, които са и майсторки-везбарки от Задруга на майсторите на национални художествени занаяти (ЗМНХЗ).

Проектът е концепция на Народно читалище „ Алеко Константинов-1954 “, Пловдив и е част от стратегия НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР