Проектът на ЦСКА-София и Министерството на младежта и спорта (ММС)

...
Проектът на ЦСКА-София и Министерството на младежта и спорта (ММС)
Коментари Харесай

Комисия към СОС каза да за новия стадион на ЦСКА-София

Проектът на ЦСКА-София и Министерството на младежта и спорта (ММС) за създаване на нов стадион на мястото на " Българска войска " в Борисовата градина получи утвърждение от непрекъснатата Комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

При гласуването 9 души бяха " за ", трима се " въздържаха ", а " срещу "  нямаше. Така замисълът на Гриша Ганчев, подкрепят в тази ситуация от страната, която взе участие с терена в взаимно сдружение, преодоля още едно затруднение.

Това, несъмнено, не е краят. Тепърва планът би трябвало да мине през РИОСВ, НИКН-МК и най-после СОС, с цел да получи позволение за градеж, откакто дотук има две издадени визи от основния проектант на столицата Здравко Здравков.

Макар решението по точката в дневния ред на комисията да бе гласувано с болшинство в интерес на клуба, в разискванията не мина без разногласия, на моменти много яростни, с нападки с политическа багра.

На моменти по над 1000 души гледаха живото предаване онлайн, а мненията - най-много от почитатели на ЦСКА-София във Facebook, са стотици.

Сред неподкрепилите бяха Марта Георгиева и Иво Божков от " Демократична България ". Те няколко пъти оповестиха, че не са срещу това да има нов стадион в най-големия столичен парк, а упорстват процедурата да мине законно и съгласно правилата за подобен градеж.
 Илюстрация ЦСКА-София

Георгиева посочи, че заради неналичието на  подробен организационен проект (ПУП) за Борисовата градина планът " увисва " и протичащото се " гази законите ". Така бе официализирана теза на общински съветници, екоактивисти и т. н., развита в детайли отна 9 юни. Изредените са внесли десетки тъжби.

На тезата на Георгиева и Божков се опълчиха шефката на комисията Лорита Радева (ГЕРБ), ръководителят на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО), основният проектант Здравко Здравков. Те акцентираха, че за " следващ път " хората на Демократична България желаят да спрат капиталов план, че го бавят с процедури, че на всичко споделят " не "... Размениха се причини за юридическите аспекти по проблема - кое след кое следва, по какъв начин, по кое време и т. н.

Имаше престрелка и по политическа линия, като тук " сглобката " на ръководството не работеше, съдейки най-малко по острите реплики. Георгиева и Божков упрекнаха съперниците си, че желаят да извлекат дивиденти измежду " алените " последователи, поради идните локални избори. Беше им отговорено, че цесекарите са повече от гласоподавателите на Демократична България, че и от тези на ГЕРБ.

Контрера е отявлен почитател на ЦСКА-София, има негови фотоси в бранш " Г ", по този начин реакцията му не бе изненада. А Георги Георгиев акцентира, че въпреки и бидейки левскар, безусловно поддържа плана, защото от него ще се роди нов и съвременен стадион, а на парка ще бъдат върнати към 40 декари площи.

Последното е измежду причините на ЦСКА-София още през цялото време на начинанието, защото се планува " чашата " на настоящия ст. " Българска войска " да бъде понижена, а съществуващите в този момент спомагателни терени и площи - отстранени. Клубът споделя, че по този начин паркът ще се усили с 23 декара зелени площи и 17 декара алейна мрежа и зони за отдих.

Съществуващата ограда ще бъде разтурена, а като цяло на мястото на сегашните здания ще има " богата на зеленина паркова среда ". " Червените " дават обещание да засадят над 300 дървета.

Последното също породи разногласия сред общинарите на ГЕРБ (плюс Контрера) и Демократична България. Те бяха предмет на това какъв брой дървета ще бъдат изсечени при новия градеж и по какъв начин ще се подсигурява оцеляването на други, около които ще минава тежка техника. Твърди се, че към 20 дървета ще бъдат изсечени (изкоренени), само че те са основно в стадиона и ще бъдат обезщетени. 

За последното ЦСКА-София подаде направена експертна оценка на дървесната растителност.

В последна сметка се стигна до гласоподаване, при което на плана бе дадена " зелена светлина ", само че до първата копка има още дълъг път, а очевидно обжалванията няма да престанат. На съвещанието имаше представители на клуба, ММС и специалисти - най-много в спорта и архитектурата.

По-късно ЦСКА-София популяризира известие, което можете да видите в линка към страницата на клуба във Facebook:


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР