Проектът на правителството за изграждане на национална мрежа за съхранение

...
Проектът на правителството за изграждане на национална мрежа за съхранение
Коментари Харесай

Държавна фирма ще прави и управлява мрежата за съхранение на енергия

Проектът на държавното управление за създаване на национална мрежа за предпазване на сила с близо 1.563 милиарда лева от проекта за възобновяване и резистентност планува основаването на държавна планова компания до края на юни 2022 година До края на септември тя би трябвало да е провела социална поръчка или поръчки за доставка и инсталиране на батериите с потенциал на зареждане с 6 хиляди МВтч, а първите уреди за една трета от плануванаъа за предпазване сила да проработят до края на 2024 година Те ще се отдават чартърен за прилагане от производители на възобновима сила като цените ще са ниски. Следващите две години би трябвало да се вкарват акумулатори за по 2 хиляди МВтч сила.

Това сочи планът, който бе оповестен от Министерството на финансите в петък, дружно с останалите в националния проект за възобновяване и резистентност, които са поправени след съвещания с Брюксел. Финално Европейската комисия – след две удължавания на периода, би трябвало да се произнесе по него на 15 март.

Проектът за създаване на национална мрежа за предпазване на сила бе показан преди месец, когато стана ясно също, че държавното управление желае да строи цех за произвеждане на такива акумулатори, само че за него ще търси частни вложители и даже бяха извършени с компании от сектора. Обявената от вицепремиера и финансов министър Асен Василев концепция беше с продукцията на този цех да се построява мрежата за предпазване на сила и даже той да създава за европейските страни. Изграждането му край Стара Загора обаче сред ръководещите и опозицията.

Според оповестения план за националната батерийна мрежа, откакто енергийното министерство записва планова компания, която да получи нужните 1.562 милиарда лева за инвестицията напълно от Европейска комисия, ще стартира определянето на най-подходящите места за разполагане на тези акумулатори, с цел да бъдат свързани с държавната електропреносна и частните електроразпределителни мрежи. Те, както и енергийният регулатор, ще вземат участие в избора на точките за свързване, които ще са съобразени и с ВЕИ плановете, които действително ще се възползват от опцията да съхраняват своята сила в батериите. Една или повече публични поръчки за доставка, инсталиране и въвеждане в употреба на оборудванията за предпазване, както и поддръжка и утилизация на батериите, би трябвало да бъдат завършени до края на септември 2022 година, което е извънредно оптимистичен период като се имат поради опциите за обжалване на избора на реализатор.

Дали първите акумулатори с потенциал за предпазване на 2000 МВтч ще са подготвени до края на 2024 година следва да се види, само че желанията са когато това стане, операторът на батерийната мрежа да разгласи потенциалът ѝ за договориране. В оборудванията ще може да се зарежда сила от остатъци освен на ВЕИ, само че и на други играчи на пазара.

Услугата по предпазване на електрическа енергия ще е оптимално евтина, само че ще разрешава на оператора на мрежата да се устоя от таксите за прилагане на батериите и няма да се нуждае от дотации, показват от държавното управление. Трябва обаче да се уреди методът на облагане на съхранената сила с мрежови такси с оглед отбягване на двойното възнаграждение на цената за транспорт, отбелязва се в плана.

Неговата нужда се стимулира със сегашната некадърност на работещите ВЕИ централи у нас да вземат участие пълноценно в балансирането на електроенергийната система, покриването на върховите товари и даването на пазарен принцип на услуги за еластичност и спомагателни услуги. От друга страна, е належащо гарантирането на сигурността на снабдяването с електрическа сила във връзка със " зеления преход ", показва се във формуляра за кандидатстването да безвъзмездните 1.563 милиарда лева от Европейска комисия.

Проектът е наименуван RESTORE и се чака да донесе значителен принос за комплексната реализация на концепцията за интелигентни мрежи, осигурявайки висока степен на наблюдаемост, акуратност на оперативното обмисляне, маневреност и бързо деяние на електроенергийната система, в това число за попречване и/или преодоляване на спешни събития.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР