Проектът на бюджет е разчетен при дефицит на начислена основа

...
Проектът на бюджет е разчетен при дефицит на начислена основа
Коментари Харесай

Официално! Асен Василев представи Бюджет 2023г., призна пред всички: Не е нормално това…

„ Проектът на бюджет е разчетен при недостиг на начислена основа от 3%. Растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8 % – за 2024 и 2025 година, растежът се усилва до малко над 3%, както имахме и предходната година. Средно годишната инфлация за тази година е разчетена на 8,7%, като се чака през 2024 и 2025 година да спадне до сред 3 и 4%. Запазена и настоящата рамка на данъчните ставки “, разгласи финансовият министър Асен Василев при представянето на параметрите на план-сметката.
„ Единствено понижената данъчна ставка за газ се подвига назад на 20% “, добави Василев.
Той увери, че в бюджета е изцяло подсигурено нарастване на пенсиите, спазвайки швейцарското предписание, което е нарастване от 12% от 1 юли тази година.
„ Също по този начин са подсигурени средствата, с цел да се резервира политиката учителските заплати да бъдат 125 % от СРЗ, като тази политика се ползва от 1 януари “, посочи Василев
По думите му средствата по всички други обществени стратегии също са непокътнати, като част от тях са увеличени с оглед темпа на инфлацията и растежа на МРЗ от 710 на 780 лв..
„ Има 111 млн. лв. повече по отношение на новия размер на линията на беднотия за 2023 година, който тази година е 504 лева “
По думите на Василев в проектобюджета са заложени и 131 млн. лв. повече по механизма за персонална помощ и 50 млн. лв. повече по Закона за обществено подкрепяне, както и 30 млн. лв. повече по Закона за фамилните помощи за деца. Предвидени са и 31 млн. лв. повече по отношение на разширение на обсега на еднократната помощ при започване на учебно заведение.
„ В политиката на опазването на здравето са разчетени задоволително средства за болничната помощ, тъй че всички лечебни заведения да могат да доближат МРЗ, които бяха контрактувани предходната година от 1500 лв. за здравна сестра и 2000 лв. за доктор. Знаете, че предходната година някои от лечебните заведения не съумяха да доближат тези равнища “, означи финансовият министър.
„ Продължава политиката да се заделят повече средства за предварителна защита и медико-диагностични действия, тъй че, най-грубо казано да нямаме ограничавания в направленията и да може да се прави цялостна диагностика и профилактика “, добави Василев.
Той означи, че в политиката на защитата е заложен малко повече от изискуемия % – 1,88% тази година и 2% за 2024 и 2025 година.
В проектобюджета са разчетени средства единствено от второто заплащане по ПВУ
„ За трето и четвърто заплащане, изискванията за които също трябваше да бъдат приключени тази година не сме разчели средства, защото там имаме доста закъснение, което би трябвало да бъде наваксано. Кога тези средства ще дойдат ще би трябвало да уточняваме с Бюджет 2024 “, разяснява Василев.
„ 2021 година дългът към Брутният вътрешен продукт е бил 22,5%, в края на предходната година е 21,8%, а в края на 2023 е планувано да бъде 22%, т.е. там нямаме основни промени “, разяснява още Василев.
Василев означи, че са заложени спомагателни средства за обучение и просвета, по какъв начин то и средства за Фонд спорт и юношески спортни стратегии и Фонд за просвета и изкуства.
„ Идеята на тези фондове е съответните министерства да разработят методики по този начин, че страната да подкрепя действия, които към този момент се случват “
„ Не е обикновено страната да приема бюджет в средата на годината. Това, от една страна прави бюджета по-лесен за приемане, само че от друга – основава непредвидимост за бизнеса и жителите ”, акцентира Василев. Според него този бюджет е изработен по този начин, че да се обезпечи точно предвидимост за бизнеса и жителите.
„ След прецизиране на финансовите разноски те не престават да бъдат на рекордни равнища. Имаме над 8 милиарда лв. финансови вложения, заложени в бюджета “, почерта Василев.
Новият бюджет би трябвало да бъде признат до 31 юли, с цел да влезе в действие от 1 август.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР