Проектът е внесен за обществено обсъждане, след като бе получил

...
Проектът е внесен за обществено обсъждане, след като бе получил
Коментари Харесай

Софийският университет открива нов филиал в Бургас по 5 специалности

Проектът е импортиран за публично разискване, откакто бе получил утвърждение от Националната организация за оценяване и акредитация още през 2018 година

Служебният министър на образованието и някогашен декан в Софийския университет проф. Сашо Пенов внесе за публично разискване план на вуза за откриването на филиал в Бургас. В града има два университета – държавния „ Проф. Асен Златаров “ и частния „ Бургаски свободен университет “, а Националната художествена академия разполага с филиал.

С този ход служебният министър дава " зелена светлина " на план на СУ от 2018г., получил утвърждение от Националната организация за оценяване и акредитация. Включените в министерското предложение специалности са разнообразни от оповестените тогава. Сега те са в направленията " Музикално и танцово изкуство " и " Религия и теология ", където има дефицит. Първоначалният проект беше за " Икономика " и " Администрация и ръководство ", където българският учебен пазар от дълго време е задоволен и бе административно стеснен.

Предлагат се магистърските специалности " Църковен мениджмънт " и " Християнско поклонничество ", задочно образование, и " Музикални медийни технологии и тонрежисура “ (бакалавър, постоянно обучение) и " Аудио-визуален дизайн " и " Филмова и театрална музика " (и двете магистърски, постоянно обучение).

Учебният развой ще се обезпечава от 20 преподаватели на главен трудов контракт в университета. Предвижда се назначението на още 10. Филиала ще ръководят шеф и заместник-директор.

От Община Бургас оповестяват, че са обезпечили кабинети и зали в новопостроената постройка на Конгресния център – в най-хубавата част на града – Морска гара. За тези пространства Общината ще заплаща наем на държавната конструкция ДППИ. За задачите на образованието по вяра е обезпечена социално-битова среда в енорийските културно-просветни центрове при храмовете „ Св. Иван Рилски “ - до Бургаския свободен университет и „ Св. Атанасий “ - в жк. „ Изгрев “.

За образованието по музикално и танцово изкуство са избрани студия в реновирания Културен център на Бургас, постройката на някогашния Младежки дом. Осигурени са и общежития за студентите в постройките на Университет „ Асен Златаров “–Бургас. Това излиза наяве от претекстовете на министъра, готови след отчет на кмета на Бургас Димитър Николов.

Предвижда се образованието на общо 40 студенти по специалностите от направление " Музикално и танцово изкуство " и 50 - по вяра и теология. Откриването на нови висши учебни заведения на фона на сегашните 52 в България, на филиали и факултети бе лимитирано със закон. Мораториумът бе натрапен през 2019 година по самодейност на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев. В добавения параграф 65 в Закона за висшето обучение се споделя, че до приемането от Министерския съвет на Национална карта на висшето обучение в Република България (която дефинира политиките в развиването на профилната и териториалната конструкция на висшето обучение у нас) не се откриват нови висши учебни заведения, териториално изнесени звена и филиали на висшите учебни заведения, факултети, департаменти и колежи в държавните висши учебни заведения, както и не се преобразуват висши учебни заведения, съществени звена и филиали в държавните висши учебни заведения.

Допускаше се превръщане за консолидация и оптимизация. Мораториумът падна с приемането на националната карта, препоръчана от някогашния министър на образованието акад. Николай Денков и призната от служебния кабинет с министър председател Стефан Янев през юли 2021 година В отчета си до Министерски съвет в този момент проф. Пенов се базира на позитивната оценка от НАОА от 2019 година на плана за филиал от 2018 година на Академичния съвет на СУ.

Споменава за сериозна нужда от филиала и за хрумвания за развиване на поклоннически туризъм:

" Мотивите на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ за разкриване на филиал в Бургас подхождат на задачата и стратегическата цел на висшето учебно заведение, избрани от традицията и смисъла му като водеща институция за обучение от типичен вид, подготвяща експерти за другите обществени и културни сфери на публичния живот. Предложението е израз на сериозна социална нужда на Бургас и района, като задачата е да се отговори на нуждата от фрагменти за туристическия и културен бизнес в комбиниране с духовна култура и мениджмънт в региона на поклонническия туризъм ", написа проф. Пенов.

Според него филиалът ще обезпечи редица преимущества на града и района, ще способства за културното му развиване, заради което " общинското управление и кметството на Бургас уверено застават зад концепцията за основаването му и обезпечават съответната материално-техническа база в нужния потенциал за потребностите на образованието " - твърди служебният министър.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е най-голямото висше учебно заведение у нас и включва в структурата си 16 факултета, три департамента, три научноизследователски института, обслужващи звена, лаборатории, просветителни и научни центрове. В него работят към 1700 преподаватели, от които над 900 са хабилитирани. Той има 110 специалности от 29 професионални посоки.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР