Проектът е разработен заедно с УМБАЛ и преподаватели от Медицинския

...
Проектът е разработен заедно с УМБАЛ и преподаватели от Медицинския
Коментари Харесай

Телемедицина - новият хит в Бургас

Проектът е създаден дружно с УМБАЛ и преподаватели от Медицинския факултет на университет " Проф. доктор Ас. Златаров " Морският град е измежду първите, въвели специфичната услуга за възрастни хора
 

Бургас е измежду първите общини у нас, които вкарват специфична услуга за възрастните хора- телемедицината. Тя е изключителна поддръжка за трудноподвижните и самотноживеещи хора, които имат потребност от помощ, изключително след пандемията. Те стават от ден на ден. Много от пенсионерите декларират нужда от
--> съвещания с лекари експерти
и споделят усложненията си при реализиране на контакт с здравно лице.

" Това предизвика да бъде създаден план " Предоставяне на здравни услуги посредством телемедицина на трудноподвижни и самотноживеещи възрастни жители, консуматори на обществените услуги в община Бургас ", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас, дружно с УМБАЛ и преподаватели от Медицинския факултет на университет " Проф. доктор Ас. Златаров ", са създали плана за здравни услуги посредством телемедицина.

Дефицитът на лекари експерти, затрудненият достъп до здравни грижи и неравномерното им систематизиране, както и траялата над две години пандемия, са насочили напъните на експертите към потребление на опциите на актуалните технологии за обезпечаване на здравна грижа и лекарска консултация.



Димитър Николов акцентира, че телемедицината е естествена симбиоза сред опазването на здравето и модерните средства за връзка, които в композиция с съответна обществена услуга могат да обезпечат сложна грижа за възрастните бургазлии.

Чрез платформата за телемедицина ще бъдат съветвани - на база на техните здравни индикатори - потребителите на обществени услуги. Консултациите ще се реализират от лекари от УМБАЛ.

Предвижданите услуги включват
премерване на кръвно налягане, пулс, температура
равнища на кръвна захар, както и индикатори на сърцето и други от обществените служащи, като данните, с помощта на модерните технологии за транспорт, ще доближават до здравно лице в УМБАЛ.

Градоначалникът на Бургас уточни още, че през август на сесия на Общинския съвет беше подкрепено основаването на няколко значими обществени услуги. Сред тях са " Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и на техните фамилии " ; " Кризисен център " за пълнолетни лица, потърпевши от принуждение или трафик; " Защитено жилище за лица с психологични разстройства " ; " Дневен център за деца и/или пълнолетни лица с увреждания " ; " Преходно жилище " за деца в риск; " Център за социална поддръжка ", в който се прави предварителна защита на изоставянето, насилието и отпадане от учебно заведение, и " Дневен център за деца и пълнолетни лица с тежки множествени увреждания ".

Тези обществени действия не са нови за Община Бургас, само че са осъществени с поддръжката на европейски стратегии, а към този момент ще бъдат устойчиви услуги - ще продължат съществуването си, защото са извънредно сполучливи и обезпечават качествена грижа за нуждаещите се лица.
Над 500 възрастни хора и лица с увреждания
употребяват мобилните здравно-социални услуги, които Община Бургас дава посредством новия си план " Грижа в дома ". Той се извършва от Домашен обществен патронаж - Бургас и е самобитно надграждане на другите два плана, които администрацията сполучливо извършва - " Патронажна грижа " и " Патронажна грижа+ ".



Проектът " Грижа в дома " цели да се усъвършенства качеството на живот и опциите за обществено включване на лицата с увреждания и възрастните хора посредством обезпечаване на мрежа от услуги в домашна среда. Конкретните услуги се дефинират съгласно потребностите на съответния консуматор след осъществена обществена оценка. Пакетът от услуги включва оценка на потребностите, посещаване на здравна сестра, здравна рехабилитация, санитарно обслужване, куриерско обслужване и психическо консултиране.

Услугите се правят от 45 експерти, измежду които са обществени служащи, психолози, домашни санитари, рехабилитатори, медицински сестри и обществени куриери, които посещават нуждаещите се от поддръжка хора в домовете им. За даването на мобилните интегрирани здравно-социални услуги потребителите не заплащат такса.

Хората могат да се възползват гратис от
услугите на коафьор, бръснар, медицински педикюрист
и занаятчия за леки поправки. Много бургазлии се обаждат с молба да им се обезпечи обществено куриерство, което включва доставка на храна, артикули от първа нужда, както и подаване на документи, тъжби и молби в разнообразни институции.

Отскоро по програмата " Грижа в дома " се ползва и телемедицината като опция за даване на качествени грижи на нуждаещите се. Медицинските сестри правят съвещания посредством инсталация, с която се мерят виталните индикатори на пациентите и при потребност се прави консултация с лекари от УМБАЛ Бургас. Екипите разполагат с уреди за рехабилитация и оживление, както и със длъжностен автомобил, което им разрешава да обходят всички консуматори в точния момент.

В последно време фрапантно се усилиха потребителите на обществената стратегия за подкрепяне на най-уязвимите хора в общината " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ".

Освен топла храна, услугата включва още
разчистване на дома, битова поддръжка
медицински обзор, клиничен мобилен лаборант, рехабилитатор, психолог и други обществени и здравни действия. За програмата могат да аплайват възрастни и самотни хора над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, както и лица с увреждания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР