Проектът Daily Minor Planet разчита на данните от обсерваторията Mount

...
Проектът Daily Minor Planet разчита на данните от обсерваторията Mount
Коментари Харесай

Ето как откривам астероиди в рамките на научен проект на НАСА

Проектът Daily Minor Planet разчита на данните от обсерваторията Mount Lennon. Image: Daniel Oberhaus/ Wikimedia Commons

Метеорът, забелязан от територията на България на 11-ти юли, ни сподели образно какъв брой е значимо да учим метеоритите, с цел да се подсигурим против вероятно попадение върху нашата планета. Днес ще ви опиша по какъв начин в границите на теоретичен план на НАСА откривам нови метеорити, оказвам помощ за определянето на орбиталните параметри на до момента откритите такива и по този начин спомагам за отбраната на Земята против астероидната опасност.

От няколко месеца насам вечер, след работа, не играя компютърни игри, най-малко не с такава активност, както преди – вместо това избирам да извозвам времето си на страниците на Zooniverse. На този уебсайт са оповестени десетки научни планове и всеки от вас може да се включи към някой от тях, с цел да прави действителни открития. Най-привлекателното за Zooniverse е, че не са нужни предварителни умения – ръководителите на плановете сами ще ви обучат. Обикновено има къс tutorial, който ще ви даде базисното равнище на просветеност, с цел да започнете работа, а по-нататък са планувани уебинари и Zoom срещи.

Проектът Daily Minor Planet под управлението на доктор Карсън Фулс бе разгласен публично на страниците на НАСА на 16-ти май. Той употребява данни, получени от финансираната от НАСА стратегия Catalina Sky Survey, в границите на която всяка нощ биват заснемани повече от 1 000 изображения. Екипът е дребен и няма опцията да прегледа детайлно всяко едно от тези изображения. В рамките на последните два месеца бяха направени над 217 500 класификации от общо 2 808 доброволци. Сега, през юли, 131 от тези 2 808 души бяхме включени в обявата на списанието Minor Planet Circulars, издавано от Minor Planet Center (MPC) под егидата на Международния астрономически съюз (IAU). Сред тези 131 съм и аз ( S. D. Alexandrov, p. 850), в последния брой (дата 2023/07/06), който е наличен на този линк: https://minorplanetcenter.net/iau/ECS/MPCArchive/MPCArchive_TBL.html.

Отне ми към месец работа и тренинг, с цел да придобия нужния опит и да пресявам на предоставените фотоси метеоритите от останалите подправени детекции. В средата на месец юни доктор Карсън Фулс, ръководителят на плана, се свърза с мен и ме осведоми, че е удовлетворен от предоставените от мен данни и от градивните полемики, които повеждам с останалите участници, след което ми предложи да вляза в екипа на Zooniverse като модератор – и аз одобрих (линк към екипа на Daily Minor Planet).

Цялостната равносметка е следната – докъм 20-ти юли 2023 година от Daily Minor Planet към MPC са подадени заявки за общо 214 евентуално нови метеорита (198 от главния астероиден пояс и 16 близкоземни). От тях 26 са с мое присъединяване (линк 1, 2, 3, 4 и 5). От тези 26, общо 17 са към този момент асоциирани с познати метеорити и направените измервания спомагат за прецизирането на орбитите им. Но девет от обектите не са асоциирани с нито един прочут метеорит (те се водят в MPC под така наречен Isolated Tracklet File) – точно това са евентуалните нови открития, на които аз съм съавтор.

Все още не е късно – всеки искащ може да се включи в плана и да открива нови метеорити. Има и още голям брой други цивилен научни планове с отворен достъп, които са оповестени на уеб страницата на НАСА ( https://science.nasa.gov/citizenscience ). Но с цел да извършите изобретение сигурно ще ви би трябвало неизменност. Относно Daily Minor Planet, персонално аз пресмятам, че средностатистически към 0.12% от сниманите изображения биха могли да съдържат евентуално нов метеорит.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР