Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите

...
Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите
Коментари Харесай

Проект, който решава конфликт между хора и диви гъски, е на финала на конкурс в Брюксел

Проект, отдаден на разрешаване на спора сред гъските и фермерите в Североизточна България е измежду финалистите на тазгодишните награди " Натура 2000 " на Европейската комисия, оповестяват от Българско сдружение за отбрана на птиците.

Целта на петгодишната работа на специалистите от сдружението по " Сигурно зимовище за червеногушата гъска " е елиминирането на вероятни конфликти сред застрашеният от изгубване тип птици и локалните хора, подбудени от общите им потребности.

Сътрудничеството сред природозащитници и аграрни стопани докара до основаването на нова агроекологична мярка, която даде решение на десетилетен спор, подбуден от вредите, нанасяни от пасящите гъски в земеделските площи.

Местата, в които се храни застрашената в света червеногуша гъска, пораждаха напрежение сред хората и птиците -– гъските се хранят в посевите от житни култури и по този начин нанасят вреди за добива на фермерите.

Но основаната по план " Сигурно зимовище за червеногушата гъска " агроекологична мярка обезпечи финансови тласъци за доста аграрни стопани от Североизточна България - жизненоважният за оцеляването на международно застрашената червеногуша гъска регион в страната. Тези места приютяват до 90 на 100 от международната популация на типа по време на зимната му миграция.

 Проект, който взема решение спор сред хора и диви гъски, е на финала на конкурс в Брюксел
Още два плана с присъединяване на Българско дружество за защита на птиците са номинирани за премията на Европейската комисия Натура 2000. Това са " Помощ за египетският лешояд " в категорията " Трансгранично съдействие и работа в мрежа " и " Солта на живота " в категорията " Комуникации ".

За плановете на финала може да се гласоподава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР