Проект Модернизиране на професионалното образование и обучение“ има за цел

...
Проект Модернизиране на професионалното образование и обучение“ има за цел
Коментари Харесай

Ваня Тивидошева: Професионалното образование става все по-интересно за учениците

Проект " Модернизиране на професионалното обучение и образование “ има за цел да подкрепи професионалното обучение и образование във всички промени по метод, по който професионално обучение развива в действителност модерните и нужни умения в този софтуерен свят. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “  директорът на Дирекция " Професионално обучение и образование “ Ваня Тивидошева. Проект е финансиран от Програма " Образование “ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз.

По думите й над 58% от учениците в 8 клас в България получават професионално обучение. " То от ден на ден става забавно за учениците и виждаме в последните години засилено включване в професионалното обучение и образование. Въпросът е до каква степен е съвременно и дава отговор като образователни стратегии на нуждата от повече на практика умения, и доколкото би трябвало да се трансформират стратегиите, “ изясни тя и добави, че сега проблем е по-теоретичната устременост в сравнение с е належащо да бъде.

Ваня Тивидошева описа още за новаторска процедура, която МОН вкарва посредством този план, и която се състои от сформирането на 20 секторни съвета за умения. " Тъй като професионалното обучение е секторно насочено, желаеме посредством новосъздадените секторни препоръки да съберем най-хубавите експерти във всеки бранш от цяла България. Заедно с тях стартирахме първите реформени процеси с смяна на листата на специалностите. “  

Актуалните промени в Закона за професионалното обучение са свързани точно с новите квалификации, новите специалности, изясни още тя и разясни, че " в новата рамка на закона се предизвиква надграждането на благоприятни условия за развиване от по-ниска към по-висока степен, има нова конструкция за стандартите за придобиване на подготовка по специалност, наложително проучване на всички, включени в професионално обучение и образование на стратегии, свързани с устойчивото развиване и стратегии, свързани с цифровите принадлежности в съответния бранш. Друга оригиналност е обвързвана с опциите на лицата над 16 години да се образоват отдалечено по теоретичните елементи на дисциплините, каквато опция преди този момент не съществуваше, “ разясни тя.

Много са дейностите по плана, които ще се осъществят на равнище учебно заведение, изясни експертът и добави, че доста огромен брой учебни заведения са кандидатствали и се включват в плана. Една от акциите, които ще се провеждат от учебните заведения, е ориентирана към родителите. Това са  информационни акции взаимно с работодателите-партньори на учебното заведение, които ще се провеждат от самите учебни заведения, в които ще се покажат и разпространяват опциите за забавните специалности, които могат да се учат. По плана ще се осъществят и разнообразни типове образования за учители и възпитаници, добави шефът на Дирекция " Професионално обучение и образование “ Ваня Тивидошева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР