ПродуктиАгнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло вино,

...
ПродуктиАгнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло вино,
Коментари Харесай

Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче на скара във фурната

Продукти

Агнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло вино, горчица и мед за подготовката.

Като допълнение в играта влизат целина, пащърнак, моркови, магданоз, праз, лук, както и билки, чесън, чери или от огромните домати за съвършения агнешки сос, за който трябват и агнешки кокали.

И един прелиминарен съвет: Агнешкото бутче се изважда от хладилника няколко часа преди готвенето. Защото студеното месо намалява температурата на мазнината за запържване, което може да докара до загуба на сок от агнешкото.



Приготвяне

1

Агнешкото бутче се натрива отвред със сол и черен пипер. Фурната се включва да се загрее на 200 градуса.



2

Загрява се зехтин или олио в огромен тиган. Агнешкото бутче се запържва от всички страни до златисто. Слага се във фурната без тава - напряко върху скарата на междинна позиция. А на дъното на фурната се поставя тава с към 800 мл вода. Това ще оказва помощ сосът от печенето да капе във водата и да не изгори. А резултатът на парата прави месото изключително сочно.



3

Смесват се вино, горчица и мед. 10 мин. след началото на печенето на бутчето се намазва щедро с маринатата. Повтаря се 3-4 пъти по време на печенето. Като бутчето се обръща няколко пъти.



4

Изпеченото бутче се изважда от фурната и се оставя да отпочине преди рязането. Месото се нарязва на филийки леко диагонално от кокала към върха.



ЕКСТРА: Агнешкият сос

Няма по какъв начин сосът от печенето да не влезе в приложимост, само че с рационализиране. За задачата целина, моркови, пащърнак, праз, лук се нарязват на едро. Разполовяват се чери доматчета. Натрошават се на едро агнешки кокали.



А) Загрява се зехтин или олио в огромна тенджера и се запържват костите до златисто кафяво.

B) Добавят се зеленчуците без доматите и се запържва още малко. Деглазира се с бяло вино мощно да заври. Сипва се сосът от печенето и се долива вода да покрие леко всичко.

C) Прибавят се билки – да вземем за пример мащерка, магданоз, мента или джоджен, счукан чесън, чери доматите, люто чушле и къкри на спокоен огън до сваряване на всичко. Прецежда се и бульонът и се поставя да ври до момента в който остане на половина. Сгъстява се с малко нишесте, разтворено в студена вода като се разбърква на котлона. Подправя се със сол и черен пипер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР