Продължителното задържане в затвора на филантропа Осман Кавала и отказът

...
Продължителното задържане в затвора на филантропа Осман Кавала и отказът
Коментари Харесай

Случаят с Осман Кавала - кой е той и защо Ердоган рискува разрив с Европа

Продължителното задържане в пандиза на филантропа Осман Кавала и отводът на Турция да признае решение на Европейски съд по правата на човека може да коства на страната участието или правото на глас в Съвета на Европа в края на ноември, разяснява.

Турският човеколюбец и деятел Осман Кавала в никакъв случай не е бил осъждан за закононарушение - все пак той е в пандиза от съвсем четири години в Турция, макар решението на върховен европейски съд.

На 17 септември Съветът на Европа насочи последното си предизвестие към Турция да освободи 64-годишния бизнесмен, като предизвести, че процедурата за нарушаване против Анкара ще стартира в края на ноември, в случай че Кавала не бъде освободен до тогава.

Но към този момент Турция отхвърля да признае решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) от 10 декември 2019 година, в което се показва, че Европейската спогодба за правата на индивида е била нарушена и затова е разпоредено Кавала да бъде освободен неотложно.

Европейски съд по правата на човека заключи, че карцерът на Кавала се основава на политически претекстове без никакви рационални доказателства в поддръжка на обвиняванията. Турските чиновници обаче не извършиха решението и споделиха, че решението на Европейски съд по правата на човека не е дефинитивно.

И в този момент няколко страни оказват напън върху Турция.

Изявлението на посланиците

В понеделник посланици от Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Съединени американски щати приканиха за " заслужено и бързо " разрешаване на случая на Кавала.

В посланиците на 10-те страни приканиха Турция да следва решенията на Съвета на Европа, орган за правата на индивида, към който се причисли през 1950 година " Продължаващото отсрочване в процеса против него... хвърля сянка върху уважението към демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в турската правосъдна система ", се споделя в изказването.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подлага на критика дейностите на посланиците, заплашвайки да ги експулсира от страната.

" Казах на нашия външен министър: Не можем да имаме лукса да бъдем хазаин на тази група у нас. Вие ли би трябвало да дадете на Турция подобен урок? Кои мислите, че сте? ", сподели той в четвъртък. Посланиците бяха извикани до Министерството на външните работи преди изказването на Ердоган и бяха упрекнати в " политизиране на делото Кавала ".

 Случаят с Осман Кавала - кой е той и за какво Ердоган рискува раздор с Европа
© Reuters

В какво е упрекнат Кавала?

Кавала е упрекнат във финансиране на митинги в парка " Гези " в Истанбул през 2013 година и в хипотетично присъединяване в опит за прелом през 2016 година

Той беше арестуван на 18 октомври 2017 година след среща в " Гьоте институт " по отношение на взаимен план с Anadolu Kultur, организация с нестопанска цел в Истанбул, подкрепяща културни и обществени планове.

След две седмици в ареста Кавала беше публично задържан на 1 ноември 2017 година по отношение на митингите в парка " Гези " по обвинявания в " опит за събаряне на конституционния ред " и " опит за събаряне на държавното управление ". Впоследствие той бе изпратен в пандиза с оптималната сигурност " Силиври " отвън Истанбул.

Той беше оневинен през февруари 2020 година, само че нова заповед за арест против него беше издадена единствено часове по-късно, този път за настрана дело, обвиняващо го, че е забъркан в опита за прелом на 15 юни 2016 година

Близо месец по-късно беше снето това обвиняване, само че беше държан в ареста по обвиняване в " политически или боен шпионаж ".

През май 2020 година Европейският съд по правата на индивида отхвърли настояването на Турция решението по молбата на Осман Кавала да бъде отнесено до Голямата камара. Това завърши решението на съда от декември 2019 година

 Адвокати и опозиционни депутати пред Съдебната палата в Истанбул на 21 май 2021 година, където стартира повторният развой против Кавала.
© Reuters

Адвокати и опозиционни депутати пред Съдебната палата в Истанбул на 21 май 2021 година, където стартира повторният развой против Кавала.

Няколко каузи се сплотиха През септември 2020 година Главната прокуратура на Истанбул изготви нов акт, обвинявайки Кавала в съдействие с Анри Барки, прочут турски академик в Съединените щати, и че " имаше роля в опита за прелом ".

През януари 2021 година оправдателната му присъда в процеса за " Гези " беше анулирана. На второто съвещание на процеса против Осман Кавала по обвинявания в прелом и шпионаж, извършено на 5 февруари 2021 година, съдът реши да причисли това дело към процеса за " Гези " и разпореди продължаването на задържането на Кавала.

На 28 юли 2021 година процесът " Гези " беше единен с процеса " Чаршъ ", в който против 35 членове на çArşı - група футболни почитатели на " Бешикташ " стартира още един развой за хипотетично " образуване на скрит план против държавното управление по време на митингите в парка " Гези ". Съдът дефинира 26 ноември 2021 година за дата за идващото съвещание.

Адвокатите на Кавала означиха, че обвинителният акт от септември 2020 година е не повече от основаващо се на измислици съмнение и не съдържа никакви съответни доказателства. Правозащитни организации по света остро подлагаха на критика ареста на Кавала и обявиха, че обвиняванията са политически.

Кой е Осман Кавала?

Кавала е една от най-известните фигури на гражданското общество в Турция. Бизнесменът е съдействал за основаването на няколко издателсства в Турция от началото на 80-те години на предишния век, като десетилетие по-късно ще поддържа голям брой организации на гражданското общество.

През 2002 година той основава Anadolu Kultur. Целите на организацията включват основаване и разпространение на изкуствата и културата в Турция, поддръжка на локални начинания, изтъкване на културното многообразие и права и подсилване на локалното и интернационално съдействие.

Той също по този начин е член-основател на фондация " Отворено общество " на филантропа Джордж Сорос в Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР