Продължителността на живота на дрехите ни в голяма степен зависи

...
Продължителността на живота на дрехите ни в голяма степен зависи
Коментари Харесай

Не ги правете: 12 грешки, които допускаме при пране на дрехите

Продължителността на живота на облеклата ни в огромна степен зависи от метода на пране.
Предлагаме ви няколко елементарни съвета, с които да избегнете най-често допусканите неточности при пране и ще останете удовлетворени от резултата – вашите облекла няма да изгубят положителната си форма и цвят за много по-дълго време.
1. Неправилно подбиране. За запазването на цвета на дрехата, е от изключителна значимост прането да е добре сортирано. Не перете доста тъмни облекла със светлорозови, да вземем за пример. Разделете цветното пране на ярко цветно и мрачно цветно. Внимавайте с градусите при пране – по-високият градус „ смъква “ цвета от облеклата ви. Много постоянно некачествени и евтини облекла се багрят с евтини бои, по тази причина, в случай че не сте сигурни, по-добре изперете на ръка, тъй като такива облекла могат да боядисат прането ви, даже и на 30 градуса. А в случай че желаете бялото ви пране да си остане бяло… просто не слагайте други цветове в пералнята, когато го перете.

2. Твърде доста прахуляк за пране. Освен, че ще остави петна по по-тъмните ви облекла, прахът за пране, който пералнята ви няма да успее да изплакне напълно, ще задържа нечистотия в избрани елементи на дрехата.
Също по този начин рискувате пяната да излезе на открито, по време на парне.
3. Отворени ципове. Добре е циповете на облеклата да се затварят, изключително металните – могат да повредят други облекла, а също и пералната машина. С копчетата постъпвайте назад – оставете дрехата разкопчана, другояче рискувате някое от копчетата да се скъса или конецът му да се износи бързо.

4. Твърде доста белина. Не забравяйте, че с изключение на да избелва, белината има свойството и да поврежда тъканите. Ако имате опция, третирайте дрехата с леке, преди да я пъхнете в пералята при другите. Но и не търкайте прекомерно настойчиво върху петното – рискувате да изтъните дрехата на това място и напълно скоро там може да се появи дупка.
5. Дрехи от спандекс и еластан могат да се перат на ръка, за секунди, единствено с малко сапун и хладка вода. Изобщо не е належащо да ги перете в пералнята. Така ще ползвате банския си повече от едно лято, да вземем за пример.
6. Един цикъл на пране за одеала и възглавници. Ако желаете да ги изперете добре, повторете цикъла, без прахуляк за пране. Само едно завъртане, ви подсигурява неизплакнати добре одеала и възглавници.

7. Омекотител за хавлиите. Той понижава попивателната им дарба, по тази причина е по-добре да не се употребява.
8. Препълване барабана с мръсни облекла. Това не е добре по няколко аргументи – облеклата са натъпкани и не се изпират добре, повишавате риска от щета в пералнята ви и можете да скъсате някоя от облеклата си, защипвайки я на вратата.
9. Използване на скъпи почистващи препарати. Много от нас са не запомнили, че елементарната сол връща белотата на облеклата, лимонът може да омекоти и ароматизира, а домашният сапун отлично отстранява упорити петна. Няма потребност да давате непотребни пари за други препарати, с изключение на прахът за пране.

10. Неправилно разчистване. Както към този момент споменахме, неизмитата пяна задържа нечистотия. Ето за какво е належащо да се почиства по-често мястото под отделенията за праха и омекотителя. А след пране, оставяйте прозореца на пералнята отворен, най-малко до момента в който изсъхне и се проветри. Веднъж годишно пускайте пералнята празна, на висок градус, като вместо прахуляк за пране, сипете в отделението за прахуляк ярък оцет.
11. Неправилно пране на якета и палта. Ако вместо да ги давате на химическо почистване, перете пухени якета и палта в пералната машина, е добре да пуснете дружно с тях три тенис топки (не се шегуваме). Те ще „ разбухнат “ якетата ви и ще оберат непотребната пяна.

12. Даване на отмора на пералнята. Много домакини неправилно считат, че следващите цикли на пране натоварват пералнята. А в действителност използването на остатъчната топлиа на миналата стратегия, може да облекчи сметката ви за електрическа енергия.
Ако спазите най-малко половината от тези елементарни правила, безусловно ще усетите облекчение в фамилния бюджет.
Инфо: 1001idei

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР