Продължават преговорите мужду ЦИК и Сиела норма. Това съобщи в

...
Продължават преговорите мужду ЦИК и Сиела норма. Това съобщи в
Коментари Харесай

Правят ни в Тайван 800 машини за изборите

Продължават договарянията мужду ЦИК и " Сиела норма ". Това заяви в ефира на bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. Според нея, единственият вероятен реализатор за модифициране на програмен продукт и образуване на изборите е " Сиела норма ", заради подписан на 6 февруари контракт. 

" Той все ще не е изпълнен, не е признат и не е заплатен, защото ангажимента е да се заплати напълно цената, отчасти заплащане не може да бъде направено. Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, само че имаме обещанието и водим диалози със " Смартматик ", които са производители. В петък организирахме среща с финансовия министър и представителя на " Смартматик "  за Централна и Източна Европа. В Холандия има създадени 672 машини. Обещали са, че до сряда могат да бъдат създадени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат превозени до България ", сподели още Росица Матева.

Тя уточни, че сега се водят диалози по какъв начин да бъде осъществен този превоз и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от " Сиела норма ". 

" В България би трябвало да има машини в 9400 секции, зад граница би трябвало да има машини в 242 секции. Имаме 9600 машини и  ще създадем всичко възможно да се оправим. Много по-добре ще бъде допълнително секции да има повече от една. Ако успеем да доставим тези спомагателни машини, ще сложим по две допълнително от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще подсигурява спокойствието на гласоподавателите ", съобщи Росица Матева.

По думите й, процесът на гласоподаване би трябвало да бъде доста бърз. " Няма очакван буфер от аварийни машини при тези 9600 налични, в случай че някоя от тях не започва. Трудно ще бъде, в случай че в секция има една машина и тя по някаква причина не започва, да се достави нова. Трудно ще бъде да се конфигурира на нова машина софтуерът за тази машина. В тези случаи ще се гласоподава с хартиени бюлетини ", съобщи представителят на ЦИК. 

По тематиката за втората компания, която е предложила машини за България, Матева сподели, че компанията е декларирала, че може да достави 5000 машини при 50% предплатено заплащане и е имало единствено изказване, че машините са същите като в публичната поръчка, само че не е било несъмнено, че софтуерът на страната ни може да бъде конфигуриран на тези машини. " Нямаше цена на офертата. Поискахме да ни бъде предоставена една машина, с цел да я забележим, както и нейните механически характерности, само че досега не сме получили отговор ", посочи тя.

По данни на ЦИК към 13 юни са подадени над 55 000 подадени заявки за гласоподаване зад граница като срокът за това е до 15 юни. " Имаме оповестени над 560 места, на които ще бъдат открити секции ", добави Матева и посочи, че до 18-19 юни е срокът за установяване на броя на секциите в чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР