Продължаващата вече повече от година пандемия от Covid-19 е разклатила

...
Продължаващата вече повече от година пандемия от Covid-19 е разклатила
Коментари Харесай

Covid-19 в Испания: Заплаха за психичното здраве на жените и децата

Продължаващата към този момент повече от година пандемия от Covid-19 е раздрусала съществено душeвността на дамите в Испания, демонстрира изследване на Клуб „ Лоши майки ” и частна застрахователна компания. В отчета „ Време да се грижиш за себе си и да дишаш ”, който те показаха се споделя, че 7 от 10 интервюирани дами се усещат тъжни, нестимулирани и употребявани в къщи като робини.

Всеки пет от 10 интервюирани дами страдат от непрекъснат стрес, а четири от 10 - от бодърствуване. Те изясняват, че откогато са затворени в къщи поради пандемията, домашните им отговорности са се нараснали неведнъж и към този момент нямат време за себе си. Преди са им помагали родителите им, само че след изолацията са поели напълно семейството и развъждането на децата.

9 от 10 интервюирани изпитват възприятие за виновност, в случай че мислят за себе си. Според създателя на клуба „ Лоши майки ” Лора Баена, дамите в този момент се усещат невидими, като плебеи.

„ Пандемията демонстрира, че те носят цялата тежест. Много пъти са се отказвали от професионалния си живот, а в този момент се постанова да се откажат и от персоналния ”.

От интервюираните сред 27 януари и 8 февруари тази година 9 269 дами с деца единствено 12 % са потърсили професионална помощ. 30- и 40-годишните даже не смеят да приказват за това, тъй като го намират за егоистично. Те са по-скоро обезпокоени за децата си.

7 от 10 деца сред 6 и 18 години са депресирани, а като се прибави и домашното принуждение, което доста се е нараснало през последната година, значи, че психологичното здравето на нацията е сложено под въпрос. Затова опозицията прикани премиера Педро Санчес да изготви проект за превъзмогване на психологичните проблеми след преодоляването на пандемията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР