Продължаваме с т.нар. “празнични статии – заключителни статии, които по

...
Продължаваме с т.нар. “празнични статии – заключителни статии, които по
Коментари Харесай

2015: Изследване на Плутон и Церера!

Продължаваме с така наречен “празнични публикации ” – заключителни публикации, които по традиция биват оповестени на страниците на уеб страницата в края на всяка година и в които вършим преглед на изминаващата година, както и обрисуваме какво да чакаме през идната.

2014 година беше изпъстрена с редица триумфи във връзка с роботизираните задачи. Ако коронната задача за миналата година бе “Розета ” и сполучливото кацане на повърхността на комета, то 2015 ще бъде годината, в която проучването на Слънчевата система ще реализира своята целокупност, тъй като точно следващата година чакаме най-сетне всички небесни тела, които в разнообразни интервали на човешката история са били считани за планети, да бъдат изучени!!!

Става въпрос за две задачи – задача “Доун ” и задача “Ню Хърайзънс ”. И двете пропътуваха дълги години в галактическото пространство, с цел да реализиран крайните си цели. “Доун ” ще навлезе в орбита към планетата-джудже Церера през април, а “Ню Хърайзънс ” от 15 януари стартира да следи Плутон, като на 14 юли ще бъде най-голямото сплотяване. 

Както Церера, по този начин и Плутон са относително огромни обекти. И двете са били считани за планети – първо Церера, скоро след откриването й на 1 януари 1801 година, преди да бъде прекласифицирана на метеорит. Плутон пък бе поставян наедно с огромните планети напълно до неотдавна – до 2006 година, когато астрономите взеха решение, че той е просто планета-джудже, като Церера. 

Планети ли са Церера и Плутон? 

Според Тим Райс от universetoday.com след като те бъдат най-сетне посетени от автоматизирани междупланетни станции, съществува напълно действителен късмет да бъдат направени такива открития, каквито могат да върнат планетарния им статус и още веднъж да бъдат поставяни наедно с огромните планети.

Още преди “Ню Хърайзънс ” да е дошъл, стана ясно, че Плутон има доста повече луни, в сравнение с се считаше до неотдавна. Първо се знаеше единствено за огромната луна Харон. През 2005 година обаче бяха открити луните Никс и Хидра. През 2011 година бе открита луната Цербер, а петата, последна луна – Стикс, беше оповестена като новооткрита през 2012 година. 

Както Церера, по този начин и Плутон могат да се окажат с океани под повърхността. Предположението, че Плутон може да има океан, е разследване от оценката на приливно-отливните сили при взаимоотношението на планетата-джудже с луните си. А пък що се касае до Церера, догатката се дължи от пояснение на снимки от телескопа “Хъбъл ”, на които се вижда, че на тази планета-джудже има светли петна – евентуално ледени наноси.

И по този начин, през 2015 година два нови свята ще се разкрият за пръв път пред нас.

Очакваме с неспокойствие да научим техните секрети!

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР