Продължаваме промяната ще върне втория мандат неизпълнен още в началото

...
Продължаваме промяната ще върне втория мандат неизпълнен още в началото
Коментари Харесай

ПП връща празна папка в първите дни на януари?

" Продължаваме промяната " ще върне втория мандат несбъднат още при започване на януари, в случай че Народното събрание отхвърли програмната декларация за националните цели, по която ще работят партиите.

Това заяви препоръчаният за министър председател от Политическа партия акад. Николай Денков на брифинг в Народното събрание, представен от " OFFNews ". 

Предложението за декларация пристигна предишния петък, по време на първата среща за проектокабинета " Денков ", от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов. Днес номинираният за министър-председател заяви, че е изпратил писма до всички парламентарни групи, в които ги прикани да изпратят оферти за работата на Народното събрание за идната календарна година.

Срокът за оферти изтича в четвъртък в 19 ч., като в петък следобяд е планувана нова среща сред партиите. По време на празниците Политическа партия ще изготвят и график за реализирането на всички цели. За 3 януари е планувана нова работна среща между партиите, когато да се завърши програмната декларация. От Политическа партия възнамеряват да я предложат за гласуване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то " Продължаваме промяната " ще върне втория мандат несбъднат.

От групировката на Кирил Петков и Асен Василев досега са предложили четири цели - намаляване на неравенство (увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и учители, минимална заплата от 850 лева и преизчисление на пенсиите), помощ за бизнеса (облагане на свръхпечалбите в енергетиката, приемане на законите по ПВУ, поддръжка за работещите родители, облекчение на процеса за издаване на синя карта, понижаване на административната тежест), доверие в демокрацията (реформа в КПКОНПИ, промени в Наказателно-процесуален кодекс и ЗСВ), Шенген и Еврозоната.

По повод бойкотираната по-рано през днешния ден промяна в КПКОНПИ Денков съобщи, че това е един от основните закони и ще повлияе на работата по осъществяване на втория мандат.

Акад. Денков съобщи, че на този стадий не се водят диалози за състав на държавно управление, защото договарянията за подобен, без парламентарна поддръжка, са безсмислени. 

Той позволи по-широка коалиция от в началото заявеното - единствено с " Демократична България ", само че изключи Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС.

" Министрите би трябвало да бъдат специалисти в тяхната област. Гръбнакът, главният състав от министрите би трябвало да бъде ясно обвързван с политически партии, които поддържат кабинета, с цел да се носи политическа отговорност и да има парламентарна подкрепa ", посочи той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР