Продължаваме промяната счита подписването на договор между АЕЦ Козлодуй ЕАД

...
Продължаваме промяната счита подписването на договор между АЕЦ Козлодуй ЕАД
Коментари Харесай

ПП: Приветстваме назависимостта на АЕЦ Козлодуй от руско гориво

„ Продължаваме промяната ” смята подписването на контракт сред „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД и различен снабдител на свежо нуклеарно гориво – Уестингхаус Електрик Швеция АВ, за основно значима стъпка към възстановяване на енергийната сигурност на България.

Така България прави значим ход към независимостта си от Русия в региона на нуклеарната енергетика.

В последните дни на държавното управление с мандата на „ Продължаваме промяната ” министър-председателят в оставка Кирил Петков изиска да се форсира процесът на диверсификация на нуклеарното гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Той очерта финалната права на дълго забавените договаряния за различни доставки, тъй че да се подсигурява енергийната сигурност на българските жители.

След рухването на кабинета „ Петков “ процесът беше краткотрайно занимателен, откакто служебното държавно управление анулира решението му за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй» и наложи ограничавания. Така през октомври, в цялостно несъгласие с причините за обезпечаване на конкурентна среда, служебното държавно управление на практика спря достъпа на българската АЕЦ до различното гориво и сложи страната според от обичайния съветски снабдител. Тогава Политическа партия предизвести, че България може да изпита следствията от тези дейности до 2 години, когато запасите от нуклеарно гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани. Политическа партия също прикани служебното държавно управление да не подхваща дейности, които ще оставят тежко завещание от проблеми на идващия постоянен кабинет в толкоз значим бранш за стопанската система и националната сигурност на България.

„ Продължаваме промяната ” приветства смяната в позицията на кабинета „ Донев ” и бързината, с която е подписан договорът с различния снабдител, откакто на 9 ноември Народното събрание гласоподава за ускорение на процеса по диверсификация.

„ Продължаваме промяната ” приканва да се форсира договарянето и с други различни снабдители, с цел да се реализира цялостна самостоятелност на България в бранша на нуклеарна енергетика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР