Продължаваме промяната“ и Демократична България“ внасят между първо и второ

...
Продължаваме промяната“ и Демократична България“ внасят между първо и второ
Коментари Харесай

ПП и ДБ предлагат още промени в Имотния регистър

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ внасят сред първо и второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния указател. Доскорошният министър на е-управлението Божидар Божанов предлага още по-голяма цифровизация на процесите, като желае да отпадне от време на време ненужното вървене до институциите. Предложенията на Милен Матеев и Стою Стоев са свързани с метода на регистриране на електронните партиди и актове.

Законопроектът, импортиран от Министерския съвет, към този момент мина първо гласоподаване в зала.
Предложенията на Божанов
Обменът на данни сред Имотния указател и Кадастъра да става автоматизирано, като условия, за които не се изисква преценка, ще се вписват автоматизирано (напр. смяна на притежател, изпратена към кадастъра), изяснява Божанов в профила си във Фейсбук.

Удостоверения от службите по вписванията няма да се издават, в случай че би трябвало да послужат пред различен орган или пред лице, осъществяващо обществени функционалности (напр. нотариус). Те ще могат да съберат служебно нужната информация.

Отпадане на задължението да се показват скици и схеми от жителите – вместо това Агенция по вписванията ще ги събира служебно от Кадастъра. Съдиите по вписванията ще дават своите разпоредби в електронна форма, с цел да стане по-ефективен процесът в Агенция по вписванията. Те ще би трябвало да подписват документите с електронен автограф.

Божанов предлага измененията да влязат в действие 8 месеца след приемането на закона.
Предложенията на Матеев и Стоев
Агенцията по вписвания да основава и поддържа обща електронна база данни с електронните партиди на недвижимите парцели и електронните нотариални и особени писалищен каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

При договорка с неподвижен парцел службата по вписванията да вкарва информацията в електронната партида и вписаните актове с приложените към тях документи – в електронно партидно дело. Съдията по вписванията по едно и също време с вписването изготвя партида по чл.65, алинея 3 на парцела и записва в подлежащия на регистриране акт нейния номер.

Матеев и Стоев оферират в 6-месечен период от влизане в действие на закона министърът на правораздаването да приведе Наредба в сходство с него.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинимотен указател Агенция по вписаванията Божидар Божанов Продължаваме промяната партиди цифровизация ПоследниНай-четениБюрокрация 16 Политическа партия и Демократична България оферират още промени в Имотния указател Личности 948 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Личности 784 Основателят на банкрутиралата FTX е задържан на Бахамите Наука 740 Съединени американски щати са постигнали теоретичен пробив при термоядрената сила Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР