В борбата с високите цени на храните в България се

...
В борбата с високите цени на храните в България се
Коментари Харесай

Търговските аташета ще докладват цените в европейските супермаркети

В битката с високите цени на храните в България се включват и комерсиалните ни представители чужбина. Днес министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов разпореди на аташетата да събират данни за цените на питателните артикули в няколко европейски страни.

Търговските ни представители ще наблюдават ежеседмично цените в огромните хранителни вериги в седем европейски страни – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни.

Ще се събират данни за цените на повече от 20 съществени хранителни артикули, като брашно, олио, ориз, фасул, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и други Информацията ще бъде обновена всяка седмица и по този начин българите ще могат да получават публични данни какви са настоящите цени на едни и същи артикули у нас и в чужбина.

Според отрасловото министерство има от ден на ден сигнали, че артикули в България са доста по-скъпи от аналозите им в Западна Европа.

В известието няма детайлности по какъв начин тъкмо аташетата ще събират данните и дали всяка седмица ще се постанова да обикалят магазините, записвайки цените на стоките.

Данните обаче ще се обработват и съпоставят с цените в комерсиалните обекти в България, допълват от Министерството на стопанската система и промишлеността.

Информацията за цените ще бъде обществена, само че не се оповестява къде тъкмо ще се разгласява и дали ще е подготвен уеб сайтът, на който ще се съпоставят цените и който страната приготвя от началото на месеца.

Целта е от една страна потребителите да имат цялостна информация, а от друга – да се лимитират нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците “, се споделя в известието.

Ведомството счита, че това ще подкрепи процеса по анализиране на образуването на цената на продукта от производителя до крайния консуматор.

Вече месец назначеното от президента Румен Радев служебно държавно управление разисква основаването на механизъм, който да демонстрира на потребителите по какъв начин се трансформират цените на съществени хранителни артикули от производителите до щандовете в магазините.

Миналата седмица министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че първите данни за практиките при ценообразуването на питателните артикули ще се разгласят идната седмица. Тогава той изясни, че формалната информация за сравнението на цените ще се събира от същите структури, които работят за „ Евростат “, само че още веднъж спомагателна изясненост нямаше.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР