Продължаваме промяната и Демократична България ще се явят на местните

...
Продължаваме промяната и Демократична България ще се явят на местните
Коментари Харесай

Коалицията ПП – ДБ се разбраха: „Промяната“ взема 16 града, а ДБ – 8

„ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” ще се явят на локалните избори в национална коалиция, само че с дребни изключения. Това са се договорили най-сетне двете обединения след дълги и тежки пазарлъци безусловно за всеки регионален град и за всяко място в листите за общински съветници, оповестява.

Последните доуточнявания не престават, само че равносметката досега е, че партията на Кирил Петков и Асен Василев ще издигне свои претенденти в към 16 регионални града, а хората на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев – най-малко в 8. Това е станало ясно след съвещание на Националния съвет на Природен парк, извършено в събота.

Бургас е единственият огромен град, където Природен парк и Демократична България сигурно ще играят настрана. Причината е, че структурите им не могат да се обединят зад един претендент. „ Промяната ” застава зад съдружния си сътрудник Константин Бачийски, чиято партия СЕК бе мандатоносител на държавното управление на Кирил Петков. Според осведомени в негово лице Природен парк виждали единствения вероятен претендент да стигне до балотаж със настоящия кмет Димитър Николов от ГЕРБ, който излиза за пети мандат. А депутатът от Демократична България Димитър Найденов ще бъде повдигнат от предприемчив комитет. Парадоксът обаче е, че двете партии въпреки всичко ще се явят с обща листа за общински съветници в Бургас. Така май ще се стигне до куриозната обстановка двамата претенденти да са с разнообразни номера на предизборните си плакати, само че с един номер и идентични по-малки портретчета на листата за съветници.

Запознати не изключват сходна да е обстановката и в Хасково, където също имало напрежение сред структурите на двете обединения. Затова дефинитивно решение за там още не е взето.

Драма с регистрацията се обрисува обаче и в София, където Природен парк и Демократична България застават дружно зад Васил Терзиев. Изненадващо в събота „ Спаси София ” внесе документите си за независима регистрация в ЦИК. Борис Бонев е отказал да влезе в националната коалиция на Кирил Петков и Христо Иванов, по тази причина в този момент за столицата ще би трябвало да се записва такава на локално равнище. А това значи друг номер в бюлетината от този на ПП-ДБ.

Въпреки напреженията в локалните си структури двете обединения въпреки всичко са съумели да се спогодят за общи претенденти в тях. Така е станало в другата инфарктна точка за обединението – Пловдив. Последното решение е там претендентът за кмет да е проф. Ивайло Старибратов. А Манол Пейков, на който държаха доста десните, ще е на последно място в листата за съветници.

Проф. Старибратов е учител по математика в ПУ „ Паисий Хилендарски ” и някогашен дълготраен шеф на Математическата гимназия. Той не е партиен член, само че клони към десницата. На предходните локални избори беше претендент за общински консултант от Демократична България, а по-късно – и за народен представител отново от тях. Кандидатурата му обаче вбеси последователите на Демократична България, тъй като бяха уверени, че обединението би трябвало да застане зад депутата Манол Пейков, който събра над 5000 преференции на последния парламентарен избор и не криеше желанието си да се включи в борбата за кмет.

Пейков пусна специфичен пост във фейсбук, с който изясни, че договарянията за общи претенденти са били дълги и напоителни. И подсети, че се е подготвял за борбата за локалната власт в Пловдив от съвсем година.

„ Да, България ” – политическата мощ, на която съм член (и която ме познава най-добре!) – твърдо поддържаше кандидатурата ми изначало до дъно. Уви, не успяхме да убедим сътрудниците си от обединението (някои от които ме познават малко едностранчиво – на първо място в светлината на парламентарното ми „ биткаджийство ”), че към сегашния миг точно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив “, написа той.

Пейков афишира, че застава зад кандидатурата на Старибратов и го поддържа „ безусловно ”. И добави, че ще заеме знаковото последно място в общата листа за общински съветници. Но по-късно ще остане народен представител. Освен в Пловдив от „ Промяната ” ще посочат претендентите още и в Русе и Варна, където също имаха разногласия с Демократична България. В крайдунавския град ще играят с адвокатката и някогашна депутатка Рена Стефанова, която дълги години е работила със притежателя на „ Еконт ” Николай Събев. В морската столица пък претендент ще е Благомир Коцев. Той бе регионален шеф по времето на кабинета „ Петков ”, само че съгласно осведомени самият Кирил Петков не го искаше за претендент. В последна сметка локалната конструкция очевидно се е наложила.

За Велико Търново пък ще играе младият проектант, депутатът Йордан Терзийски. В кметската борба влизат още двама депутати – Искрен Арабаджиев в Ловеч и Петър Куленски в Пазарджик, както и ексдепутатката Йорданка Костадинова в Добрич. В Благоевград е повдигнат юрист Методи Байкушев, който в сряда ще показа програмата си за ръководство. Във Враца Природен парк ще играе с юриста бизнесмен Кирил Кунгалов, в Сливен – с регионалния шеф Маринчо Христов. В Шумен издигат икономиста и някогашен зам.-областен шеф Николай Христов. В Ямбол за кметския стол ще се бори хирургът доктор Георги Стефанов, който бе и в листата на Природен парк за парламентарните избори. В Кюстендил ще е Кристиян Иванчов. От “Промяната ” ще е претендентът на обединението в Плевен. Там този път Демократична България очевидно няма да застанат зад сегашния кмет Георг Спартански, който ще играе за трети мандат. Настоящият народен представител от Демократична България Любен Иванов ще се включи в конкуренцията за Видин. Той бе регионален шеф по време на кабинета „ Петков ”.

В Перник Природен парк и Демократична България взеха решение да не застават зад сегашния кмет Станислав Владимиров, откакто той бе подсилен от ГЕРБ. Затова най-вероятно ще играят с локалния водач на ДСБ Георги Недев.

„ Демократична България ” ще уточни още претендентите на обединението най-вероятно в Стара Загора, Разград, Търговище, Кърджали, Габрово, Силистра.

Докато не бъде направена регистрацията първо на обединението в ЦИК, а по-късно и на претендентите в секционните изборни комисии обаче, нищо не е дефинитивно, предизвестиха осведомени с хода на договарянията сред Природен парк и Демократична България.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg