„Продължаваме да реализираме проекти, посветени на ярките личности, оставили следа

...
„Продължаваме да реализираме проекти, посветени на ярките личности, оставили следа
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Със „София Съмър Фест“ показваме документалния филм, посветен на Димитър Воев

„ Продължаваме да осъществяваме планове, отдадени на ярките персони, оставили диря в културата ни. В програмата на Летния фестивал на София ще представим финансирания от Програма „ Култура “ на Столична община филм за именития Димитър Воев. “ Това заяви заместник-кметът на София Мирослав Боршош, представен от пресцентъра на Столична община.

Прожекцията на документалния филм е на 11 юли от 20.30 часа на „ София Съмър Фест “. „ Воев “ споделя за живота и творчество на музиканта, поета и актьора, незабравима персона в неофициалната културна вълна от края на 80-те и началото на 90-те години в България – времето на съществената смяна, на сриване на стени, на същинската вяра.

Фабулата на описа, конструиран от режисьорката Биляна Кирилова и Неда Миланова, по авторска концепция на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова, наблюдава годините от ранното творчество на Воев, през кулминационната точка в музикалната група „ Нова Генерация “, до преждевременната му гибел на 27-годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока психика, като са употребявани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от персоналния му живот, споделени от най-близките му хора.

Добре познатите на няколко генерации дълбоки поетични метафори, както и музиката на Воев, са непосредствено отражение на „ протеста на младите “ от времето на късния соцреализъм, пресъздават неистовия блян към независимост и себеизразяване и посредством своята непреходност не престават да живеят и до през днешния ден.

Във кино лентата звучи музиката на „ Нова Генерация”, „ Кале “, „ Воцек и Чугра”, а измежду околните хора, които със спомените си пресъздават още веднъж облика на Димитър Воев, са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магдалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов.

Гласът зад кадър, който интерпретира текстовете на Воев, е на Иван Москов. Оператор на кино лентата е Теодор Фичев, режисьор на монтажа е Емил Граничаров, продуцент на кино лентата е Валерия Стойкова, реализацията е дело на MatchPoint Productions.

Sofia Summer Fest се организира с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Ежедневната му стратегия можете да следите на:

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР