Продължава сериозното поскъпване на част от хранителните стоки у нас.

...
Продължава сериозното поскъпване на част от хранителните стоки у нас.
Коментари Харесай

Салатата поскъпва, предупреждение от икономисти

Продължава сериозното повишаване на част от питателните артикули у нас. Това демонстрират последните данни за цените на храните на едро.

За година цените на храните от първа нужда са се нараснали приблизително с 22 на 100, регистрират от Комисията по стоковите тържища и борсите, осведоми bTV.
-->
През миналата седмица най-значително нарастват вносните домати – с над 10 на 100. След тях се подреждат артикули като краставиците, аленият пипер и пилешкото месо, демонстрират още данните на комисията. По-евтино на едро пък са се търгували артикули като зелето, ябълките и лимоните.

За година обаче фрапантно са се трансформирали цените на съществени храни - като сиренето, кашкавала и яйцата – растежът е сред 33 и 86%. 

Поскъпването на зеленчуците, които са отвън сезона, е обикновено през зимата, регистрират от Комисията по стоковите тържища и борсите.

„ Най-малкото, тъй като са оранжерийна продукция. При утежняването на времето, утежняването на логистиката, безусловно присъщи съмнения, има неритмични доставки, което води до такива вариации на цени “, сподели Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

По-високите цени на пилешкото и яйцата също не са неоправдани, регистрират от комисията.

„ Това е казусът на отглеждането на животни - скъпи фуражи, много по-скъпо енрегоемко произвеждане и с повишението на енергийния запас. Досега беше много топла зимата, това са разноски за отопление и няма по какъв начин да не следим някакво повишаване “, добави Владимир Иванов.

За година главните храни са повишили цените си приблизително с повече от една пета, регистрира комисията, а това натоварва бюджетите на семействата.

Разходите за храна са най-големи - над 30 на 100 и са доста повече от тези за поддръжка на жилището, превоз, налози и опазване на здравето:

„ Последната година заплатите по някакъв метод се пробват да догонват инфлацията, не съумяват напълно “, означи икономистът Стоян Панчев.

Хората, чиито заплати не са били увеличени, би трябвало да изискат нарастване в този момент, показват икономистите, тъй като, в случай че прогнозите за криза станат факт, за тях ще бъде още по-трудно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР