Продажбите на оръжия процъфтяват от години, благодарение на многото конфликтни

...
Продажбите на оръжия процъфтяват от години, благодарение на многото конфликтни
Коментари Харесай

Търговията с оръжие през 2022 г.: Рекордно търсене, но по-малко приходи

Продажбите на оръжия процъфтяват от години, с помощта на многото конфликтни точки по целия свят. Но тази наклонност спря през 2022 година — въпреки и единствено краткотрайно. Това демонстрира последният отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), оповестява " Дойче Веле ".

Според отчета на SIPRI през предходната година 100-те най-големи компании за произвеждане на оръжия и военни услуги общо са генерирали близо 600 милиарда $ от продажбата на оръжия и военни услуги. Въпреки че това е голяма сума, приходите са се свили доста - с 3,5%, спрямо 2021 година

За първи път от въвеждането на листата на SIPRI на 100-те най-големи оръжейни компании през 2015 година се регистрира спад.

" Въпреки размера на новите поръчки, който доближи рекордни равнища за доста компании, приходите спаднаха, изключително в Съединени американски щати ", съобщи Сяо Лян, един от създателите на отчета.

Спад на продажбите на оръжие в Съединени американски щати заради индустриални проблеми

Много американски и европейски отбранителни компании не съумяха да усилят индустриалния си потенциал заради дефицит на работна ръка, възходящи разноски, последствията от пандемията от ковид и спирания на веригата за доставки, изострени от войната на Русия против Украйна.

Повечето от оръжията, доставени на Украйна, са от европейски и американски запаси, които не генерират огромни доходи за промишлеността. Друга причина е фокусът на най-големите оръжейни компании върху скъпоструващи системи, като самолети, кораби и ракети. Според Лян обаче военното съоръжение, " което беше най-търсено заради войната в Украйна, не е безусловно по-скъпо, а по-скоро бронирани транспортни средства, муниции и артилерия ".

Приходите на 42-те американски отбранителни компании в листата бележат забележителен спад със 7,9%, понижавайки приходите си до 302 милиарда $.

Скромен растеж на продажбите в Европа

Продажбите на оръжие на 26-те основани в Европа компании в топ 100 са нарастнали с 0,9% до 121 милиарда $ през 2022 година Войната в Украйна сътвори търсене на съоръжение, " уместно за война на безсилие, като муниции и бронирани транспортни средства ", излиза наяве от изследването на SIPRI. Много европейски производители на тези артикули съумяха да усилят приходите си, като полската оръжейна компания PGZ, която е вдигнала приходите си с 14% и по този метод " се възползва от програмата за военна рационализация, която страната следва ".

Приходите на четирите немски отбранителни компании в топ 100 за 2022 година възлизат на 9,1 милиарда $, което е нарастване от 1,1% по отношение на 2021 година Единствената немска компания със спад е ThyssenKrupp, чиито продажби са намалели с 16% до 1,9 милиарда $. Причината е, че компанията е доставила по-малко кораби, в сравнение с през миналата година. Подредбата на немските компании в класацията е следната: Rheinmetall на 28-мо място, ThyssenKrupp на 62-ро, Hensoldt на 69-то и Diehl на 93-то място.

Руското оръжейно произвеждане е тайнственост

Поради липса на данни SIPRI не съумя да оцени изцяло развиването на приходите на съветските компании. Това е една от аргументите единствено две съветски компании да бъдат включени в листата: " Ростех " (10-то място) и Обединената корабостроителна корпорация (36-то). Общият им оборот спада с 12% до 20,8 милиарда $. Липсата на бистрота в Русия не е нещо ново, само че производството в региона на защитата в страната стана още по-непрозрачно от началото на войната в Украйна, се отбелязва в отчета на SIPRI.

" Руските компании са възпрепятствани от своето държавно управление да разкрият цялата информация, тъй като това може да сложи под въпрос формалния разказ за съветските военни старания в Украйна ", уточни Лян.

Междувременно компаниите в Азия, Океания и Близкия изток означават забележителен растеж.

" Компаниите там постоянно би трябвало да се борят с доста сложни условия за сигурност и се сблъскват с един тип непрекъснато положение на война, като Израел или Южна Корея ", регистрира Лян. По тази причина тези компании имат " непрекъснат индустриален потенциал " и могат бързо да усилят производството при ненадейно нарастване на търсенето ".

Освен това някои компании в Китай, Индия и Турция са подкрепени от своите държавни управления с дълготрайни проекти за рационализация.

" Много снабдители там идват от вътрешния пазар. По-голямата част от търсенето също е вътрешно, с цел да снабдят личните си армии. Това оказва помощ на тези страни да смекчат въздействието на спиранията на световната верига на доставки ", изясни Лян.

Продажбите в региона на защитата на 22-те компании от Азия и Океания, включени в класацията, са нарастнали с 3,1% до 134 милиарда $. Така за втора поредна година приходите в Азия и Океания са по-високи от тези в Европа.

Осем китайски компании са включени в листата, като три от тях попадат в челната десетка. Приходите от оръжия на всичките осем компании възлизат на 108 милиарда $ и съставляват 18% от общите продажби на оръжие в международен мащаб. Това ги прави вторият по величина дял от общите продажби по страни след американските компании.

Турски производител на дронове с най-бърз напредък

През 2022 година Близкият изток записва най-голямото процентно нарастване на продажбите от всички райони. Приходите на седемте основани там компании се повишават до 17,9 милиарда $, което е нарастване с 11%.

По данни на SIPRI фирмите от този район печелят от своята специализация в по-малко софтуерно комплицирани артикули. Те са в положение да " усилят производството по-бързо в отговор на възходящото търсене ".

Това важи с особена мощ за четирите турски компании, чиито общи доходи нарастват до 5,5 милиарда $ — с 22% повече по отношение на 2021 година SIPRI откроява турската компания Baykar с нейното произвеждане на дронове, която за първи път попада в Топ 100 (76-то място), откакто продажбите ѝ се усилиха с 94% — най-бързият напредък измежду фирмите в класацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР