Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен

...
Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен
Коментари Харесай

По света се продава оръжие на поразия

Продажбите на оръжие са нарастнали с близо 5% в международен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от Съединени американски щати, сочи нов отчет, оповестен от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI).

Оборотът на 100-те най-големи производители на оръжие е достигнал 420 милиарда $, посредством в огромна степен на американския пазар, се споделя в документа. Само американските производители съставляват 59% от пазара и имат оборот от 246 милиарда $, което е със 7,2% повече по отношение на миналата година, показва БГНЕС.

" Това е доста нарастване за една година, като се има поради към този момент високите равнища на комбинирани продажби на оръжие в Съединени американски щати ", съобщи Ауд Флерант, шеф на програмата за оръжия и военни разноски на SIPRI. Американските компании се възползваха от решението на администрацията на Тръмп да модернизира въоръжените си сили, с цел да затвърди позициите си против Китай и Русия.

Русия е на второ място в класацията за произвеждане на оръжие с 8,6% от пазара, малко преди Обединеното кралство с 8,4% и Франция с 5,5%.

Проучването не включва Китай, тъй като няма задоволително данни за азиатската страна, само че проучванията на SIPRI демонстрират, че има сред 3 и 7 китайски предприятия в топ 100 на производителите на оръжие. Китай изразходва 1.9% от брутния си вътрешен артикул за защита всяка година от 2013-та насам.

Най-високо класираната съветска компания е " Алмаз-Антей ", която е на девето място в листата с оборот от 9,6 милиарда $ – 18% повече по отношение на миналата година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР